OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I fjor publiserte jeg Zunas hyllest til introvertene, som jeg fikk gode tilbakemeldinger fra dere på. Mange opplevde det befriende å endelig få aksept for sider ved seg selv som i liten grad blir verdsatt i den tiden vi lever i. Jeg har vært i kontakt med Carl King, som har beskrevet sin opplevelse av å være introvert. Med tillatelse gjengir jeg en oversettelse av hans artikkel,  som du kan finne på originalspråket her. Noen som kjenner seg igjen? 

10 myter om introverter
Av Carl King

Jeg skrev denne listen mot slutten av 2008. På den tiden var jeg så heldig å oppdage en bok som heter  The Introvert Advantage: How to Thrive in an Extrovert World av Marti Laney. Det føltes som om noen hadde skrevet en leksikonoppføring om en sjelden rase mennesker som jeg tilhører. Ikke bare forklarte det mange av mine eksentriske sider, men den hjalp meg til å redefinere hele mitt liv, i en ny og produktiv kontekst.

Alle som kjenner meg vil si “Duh! Hvorfor tok det deg så lang tid å innse at du er en introvert?” Svaret er ikke så enkelt. Det å stemple noen som introvert, er en svært overfladisk vurdering, full av vanlige misforståelser. Det er mer komplisert enn som så. En del av Laneys bok (side 71 til side 75) kartlegger den menneskelige hjerne, og forklarer hvordan nevrotransmittere følger ulike dominerende baner i nervesystemet hos introverte og ekstroverte. Om vitenskapen bak boken er riktig, så viser det seg at introverte er mennesker som er overfølsomme for dopamin , slik at mye ytre stimuli blir overveldende og sliter dem ut. Omvendt kan ekstroverte ikke få nok dopamin , og ​​trenger adrenalin for at hjernene deres skal kunne produsere det. 

Dessverre er bare omtrent 25 % av mennesker introverte. Det er enda færre som er så ekstreme som jeg er. Dette fører til en rekke misforståelser, siden samfunnet ikke har veldig mye erfaring med mitt folk (jeg elsker å kunne si det.)

Noen vanlige misforståelser om introverter:
(ikke tatt direkte fra boken , men basert på min egen livserfaring) 

Myte nr. 1 – Introverte liker ikke å snakke.
Dette er ikke sant. Introverte snakker bare ikke med mindre de har noe å si. De hater small talk. Få en introvert til å snakke om noe de er interessert i , og de vil ikke holde kjeft på flere dager. 

Myte nr. 2 – Introverte er sjenerte.
Sjenanse har ingenting med å være en introvert å gjøre. Introverte er ikke nødvendigvis redd for folk. Det de trenger er en grunn til å samhandle. De trenger ikke å samhandle for samhandlingens del. Hvis du ønsker å snakke med en introvert, så bare begynn å snakk! Ikke bekymre deg for å være høflig og korrekt.

Myte nr. 3 – Introverte er uhøflige.
Introverte ser ikke alltid behovet for å gå rundt grøten med sosiale høflighetsfraser. De ønsker bare å være ekte og ærlige. Dessverre er ikke dette akseptabelt i de fleste settinger, så introverte kan føle et stort press for å passe inn, noe de opplever som utmattende.

Myte nr. 4 – Introverte liker ikke mennesker.
Tvert imot, introverter verdsetter intenst de få vennene de har. De kan telle sine nære venner på en hånd. Hvis du er heldig nok til å ha en introvert som regner deg som en venn, har du sannsynligvis en lojal alliert for livet. Når du har vist deg som et menneske med substans , så er du innenfor.

Myte nr. 5 – Introverte liker ikke å være ute blant folk.
Tull. Introverte liker bare ikke å være ute blant folk så veldig lenge. De liker også å unngå komplikasjoner som følger offentlige aktiviteter. De tar inn informasjon og erfaringer svært raskt, og som et resultat, trenger de ikke å oppholde seg der lenge for å “skjønne det”. Deretter er de klare for å dra hjem, lade opp, og prosessere det hele. Faktisk er denne type opplading helt avgjørende for introverte .

Myte nr. 6 – Introverte ønsker alltid å være alene.
Introverte er helt komfortable med å være alene med sine egne tanker. De tenker mye. De dagdrømmer. De liker å ha problemer å fundere over og oppgaver å løse. Men de kan også bli utrolig ensomme dersom de ikke har noen å dele sine oppdagelser og tanker med. De lengter etter autentisk og oppriktig kontakt med én person av gangen.

Myte nr. 7 – Introverte er rare.
Introverte er ofte individualister. De følger ikke saueflokken. De foretrekker å bli verdsatt for sine egne måter å leve på. De tenker selv, og vil derfor ofte utfordre normen. De fatter ikke avgjørelser basert på hva som er populært eller trendy.

Myte nr. 8 – Introverte er reserverte nerder.
Introverte er mennesker som først og fremst ser innover, og vier oppmerksomhet til tanker og følelser. Det er ikke det at de er ute av stand til å være oppmerksomme på hva som skjer rundt dem. Det er bare det at deres indre verden er mye mer stimulerende og givende for dem.

Myte nr. 9 – Introverte vet ikke hvordan de skal slappe av og ha det gøy.
Introverte vil typisk slappe av hjemme eller i naturen, og ikke på travle offentlige steder. Introverte er ikke spenningssøkende adrenalin-junkier. Hvis det er for mye snakk og støy rundt dem, så vil de koble fra. Hjernene deres er for følsomme for signalstoffet dopamin.

Myte nr. 10 – Introverte kan endre seg og bli ekstroverte.
En verden uten introverte ville være en verden med få forskere, musikere, kunstnere, poeter , filmskapere, leger, matematikere , forfattere og filosofer.  Når det er sagt, er det mange teknikker som ekstroverte kan lære seg for å samhandle bedre med en introvert. (Ja, jeg snudde oppned på disse to begrepene med vilje, for å vise deg hvor partisk vårt samfunn er.)

Introverte kan ikke “fikse seg selv”, og fortjener respekt for sitt naturlige temperament og sine mange bidrag til menneskeheten. Faktisk viser en studie ( Silverman, 1986) at andelen introverte øker med IQ.

Det kan være veldig ødeleggende for en introvert å fornekte seg selv for å passe inn i en verden dominert av ekstroverter. I likhet med andre minoriteter, kan introverte ende opp med å hate seg selv og andre på grunn av forskjellene. Hvis du tror du er en introvert, anbefaler jeg at du leser deg opp på temaet og oppsøker andre likesinnede for å sammenligne notater. Byrden burde ikke ligge på introverte i å måtte “endre seg” og gjøre mer for å passe inn. Resten av verden må anerkjenne og respektere oss som vi er, men først og fremst må vi anerkjenne og respektere oss selv.

“Your visions will become clear only when you can look into your own heart. Who looks outside, dreams; who looks inside, awakes”
 – C.G. Jung

“To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.”

― Ralph Waldo Emerson