livskraft
For et par dager siden delte jeg en tekst som het: “Er du den du tror du er?”  Poenget var at vi ikke må la oss definere av merkelapper som er blitt satt på oss av andre, eller som vi har satt på oss selv basert på hva vi TROR andre tenker om oss. Men et kanskje enda viktigere poeng er at vi ikke må la oss definere eller synke hen i en rolle eller en forventning til hvem vi er og skal være.

Ingenting i fortida har makt til å definere hvem du er i dag. Ingen tanker du har om andres tanker om deg kan tvinge deg inn i en rolle eller en sinnstilstand! 

Så du står fritt til å starte en ny skapelse – en ny form –  et nytt uttrykk – et nytt liv!

Her og nå. 

Det viktigste er ikke hvordan andre oppfatter oss.

Vi mennesker bruker 20 sekunder til 2 minutter på å danne oss et inntrykk av mennesker vi møter. Dette er noe som skjer ubevisst – og vi stoler altfor blindt på vår egen bedømming av andre. Selv om det faller helt naturlig for oss mennesker å dømme og kategorisere hverandre gjennom å se på hårfarge/frisyre, hudfarge, klær, kroppsfasong, andre kroppslige kjennetegn, håndtrykk eller ansiktsuttrykk, så er det like fullt fordummende.

Og det frarøver oss så mye potensielt spennende og berikende! Førsteinntrykket baserer seg på minimalt av informasjon, og skjer uten at vi erkjenner vår evne til å tenke på vår tenkning. Å bli bevisst på hvordan våre sinn fungerer, gjør at vi kan slutte å tro på alt vi tenker. Vi kan til og med slutte å tro på våre egne fordommer!

Vi kan velge å bruke veldig mye energi på førsteinntrykket som andre får av oss. Og det er det også mange som gjør. De legger seg virkelig i selen for å skape et positivt inntrykk av seg selv – og de lykkes ofte med det! Men jeg vet ikke hva som er den største tragedien av at vi lar oss forføre av en overfladiske sjarme, et fast håndtrykk og evnen til å nikke på de riktige stedene – eller at vi avviser et menneske som uinteressant fordi hun er litt mer tilbaketrukket eller har bommet med sminken.

Både i oss selv – og i andre – er det jo så mye mer! Et menneske er så uendelig mye mer enn det du er i stand til å få grep om i løpet av 20-120 sekunder.

Du er så mye mer enn hva andre ser i deg etter 20-120 sekunder, er du ikke? Istedet for å forsøke å skape falske identiteter basert på overfladisk og automatisert informasjon, kan vi stille spørsmål som:

Hvilke drømmer har denne personen?
Hva er det som gjør at dette menneske fylles med glede?
Hva er det som engasjerer han eller henne?
Hvilken musikk og hva slags filmer er det som får henne til å gråte?
Hva er det som får han ut av senga på morgenen?
Hva er det som får henne til å le så hele kroppen rister?
Hvem er det hun elsker, og hvorfor elsker hun dem?
Hvilke lengsler har dette mennesket?
Hva ønsker han virkelig å oppleve og erfare og sanse?
Hvilke aktiviteter er det som gjør at hun glemmer både tid og sted?

Under hvilke omstendigheter føler denne personen at han kan senke skuldrene?
Når føler denne personen seg fri til å fortelle sin sannhet?
Hvilken visdom sitter hun på?
Hva kan dette menneske tilby og berike verden med i form av sine evner, kunnskap, livserfaring og engasjement?

og kanskje:

Hvorfor har denne personen mistet smilet sitt? Glimtet i øyet? Er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe han å finne tilbake til det? 

Ikke legg så mye fokus på hvordan den andre fremstår når han eller hun snakker – legg merke til hva de snakker om. Lytt med oppmerksomhet og interesse. Still spørsmål. 

Men før du gjør andre denne tjenesten – før du gir dem denne fantastiske gaven – så er det en ting du må gjøre først:

Still disse spørsmålene til deg selv! 

Du må gjerne lakke neglene og stripe håret hos frisøren og shoppe klær som gjør at du føler deg fantastisk! Men mens du gjør det – spør deg selv hva som gjør at du føler deg fantastisk på innsiden. Det er der livskraften din ligger!

Ikke vær så opptatt av å skape deg en identitet gjennom det –  skap deg heller et liv!

Zuna ønsker deg lykke til!