Winter Trees at SunsetInnlegget er skrevet av Synnøve fra Synnas Verden

Ofte legger jeg merke til at mennesker sier at de vet sannheten, men den er helt annerledes enn min sannhet. Hvis alle snakker “sannheten” bør ikke det være det samme? Eller har hver enkelt av oss våre egne sannheter?

Når noen sier at de har “sannheten”, så vet jeg at de snakker “deres sannhet”. Men det betyr ikke at det er min. Før prøvde jeg å gjøre andres sannheter til mine. De må da vite sannheten, de var, slik jeg så på dem – de som var smartere, klokere, hadde flere venner, de var trygge på seg selv, og listen kan gjøres uendelig lang.

Vi har alle våre egne sannheter. Hva er sant for meg er ikke nødvendigvis sant for deg. Hvor frigjørende er det? En av de raskeste måtene å vite hva som er sant for meg er å oppfatte energien i det når andre sier noe, jeg leser det, eller jeg tenker på det. Sannheten  føles alltid lett og ekspansiv, en løgn /usannhet føles alltid tung og begrensende.

Slik kan du øve

Lukk øynene og si høyt eller stille til deg selv. “Jeg er ingenting!”

Vent et øyeblikk og legg merke til kroppen din; bøyer du hodet,  senker skuldrene dine seg, knyter magen seg?

Lukk øynene og si høyt eller stille til deg selv “Jeg er fantastisk!”

Ta et øyeblikk og legg merke til kroppen din, hever hodet ditt seg, hever skuldrene dine seg, får du mer energi?

Du foretrekker kanskje å leke med ulike ord – dette er bare et eksempel på hva som er en løgn, og hva som er sant.

Og du kan  spørre spørsmålet – Er dette sant for meg?
Det er  så enkelt! Du kan bruke det til alt!

Du får ideen … Følg din sannhet.
Du kan avsløre løgnene du har  fulgt i det siste og gjennom hele livet.

Du kan avsløre løgnene du har sagt til andre.

Eksakt sannhet

Jeg har mer og mer innsett at det ikke finnes noen eksakt sannhet. Sannheten avhenger av den enkeltes erfaringer, verdier, dagsform og preferanser samt mye, mye mer.

Hvordan skal jeg så forholde meg til en sannhet som ikke er en sannhet for andre? Jeg har gjentatte ganger opplevd dette som noe tøft og vanskelig. Det kjennes ubehagelig når min sannhet blir trukket i tvil av andre som tenker og tror noe helt annet enn det jeg gjør.

For meg er det enkelt å stå for min sannhet og forfekte den med tyngde, Hva da om den andres sannhet er bedre? For å finne ut det, må jeg være villig til å lytte og vurdere, reflektere over de ulike sannhetene. Det er dette som er vanskelig fordi jeg er veldig ofte helt overbevist om at det jeg mener er det eneste rette.

 

Er det ikke slik det oppstår krig i verden?

 

Tenk om jeg kunne ta meg tid til å vurdere den andres sannhet før jeg kaster meg ut i argumentasjon for å overbevise den andre om at det jeg mener er det som betyr noe, det som teller.

Andre ganger vet jeg med hjertet at det jeg står for er det rette for meg. Ikke dermed sagt at det er rett for andre. Når noen tråkker på min sannhet og avviser den, eller trekker på skuldrene over den som om den var noe dritt kjenner jeg meg liten og redusert som menneske.

Det er her jeg må stå opp for det jeg tror på og våge å ta imot også det som er negativt om sannheten min fra andres ståsted uten å gå i forsvar.

Ingenting er enten svart eller hvitt. Som regel finnes sannheten et sted i midten, men ikke alltid.


Etter noen dager med erfaring fra ulike sannheter og ulike sammenhenger og mennesker har jeg funnet frem til min sannhet:

Lytt med hjertet og respekter den andres sannhet og vurder om den også kan bli min sannhet før jeg avviser den som noe negativt! Klarer jeg dette vil jeg unngå mye smerte og andre vil oppleve meg som en positiv og omsorgsfull person som tar meg tid til å reflektere over andres sannheter. Jeg lar det ikke gå prestisje i mine sannheter. Kanskje finnes det en sannhet som er langt bedre og mer riktig for både meg og andre om jeg er villig til å lytte med et åpent sinn og hjerte.

Tenk så spennende livet ville bli om jeg klarte dette – om ikke mer enn av og til i starten. Øvelse må som kjent til for å bli mester – så også når det gjelder sannheter.

Innlegget er skrevet av Synnøve fra Synnas Verden