lies
Dette innlegget er skrevet av Kristin Norenberg

«Færre løgner gir vesentlig bedre helse.» Dette kunne vi lese i en liten artikkel i Aftenposten for ikke så lenge siden, der de refererte fra studier ved det amerikanske toppuniversitetet Notre Dame.

I en morsom energiøvelse demonstrerer jeg ofte dette på inspirasjonsforedragene mine. Ved hjelp av en «frivillig», får publikum se hvordan vi blir slappe og uten kraft hvis vi sier noe som er løgn, mens du blir sterk som en bjørn når du snakker sant. Vi mister energien når vi lyver, og får dermed dårligere immunforsvar.

«Men jeg lyver jo ikke», sier du kanskje. Du er redelig og ordentlig og holder ingen for narr. I alle fall var dette min første reaksjon.

Når mannen min spør meg hva den nye kjolen kostet, så kan det nok hende at jeg trekker fra litt på summen. Det er jo en dårlig unnskyldning, men i følge en undersøkelse på nettstedet iVillage.com så lyver omtrent 40% av leserne om nettopp dette. Mange lyver også om vekten, alderen, klesstørrelsen, økonomi, sexliv. Ja, listen er lang.

Men det er andre løyner jeg tenker på – som jeg vet tapper oss for energi og styrke.

Ja, er du ALLTID ærlig overfor DEG SELV?

Dette er litt mer komplisert, for her er så mange hensyn å ta. Vi skal både møte andres forventinger og de vi har til oss selv. Vi MÅ så mye. «Jeg må ha denne jobben, for det er dette jeg er utdannet til og kjenner». «Jeg må stå på 110%. Dette er mitt ansvar». «Huset må være rent på fredag da vi skal ha gjester». Du føler deg kanskje låst og bundet på hender og føtter, men ser ingen annen vei.

Og det vi egentlig kjenner på er noe vi ikke ønsker å vedkjenne oss, nemlig frykten vår. Vi tar våre valg hver eneste dag. Vi analyserer og diskuterer og rasjonaliserer for og i mot. Det er full aktivitet under topplokket, og det er frykten som trigger denne aktiviteten. Frykten for å miste trygghet, bli avvist, ikke være god nok, ikke bli elsket.

Jeg har kjent på og kjenner denne frykten stadig vekk, og møter daglig klienter som gjør det samme. De er tomme og kanskje sykemeldte fra jobben, men får seg ikke til å ta steget over i noe annet. Håper isteden at sjefen skal begynne å oppføre seg på en annen måte, at arbeidsoppgavene endres helt av seg selv eller at samholdet og tonen i avdelingen skal bedres med et trylleslag.

De har stagnert, er nedstemt og uten motivasjon, føler seg utrygg og uten kontroll. Hodet fylles av bekymringer og negative tanker, og den mørke klumpen gnager i magen.

For noen år siden sa jeg opp direktørstilling i Gyldendal Norsk Forlag for å starte som healer og coach. I 25 år hadde jeg vært i næringslivet, i lederstillinger med god lønn, et sted jeg kjente og hadde suksess. Nå skulle jeg inn i en bransje jeg overhodet ikke kjente. «Men det er jo greit for deg», sa mange. «Du har jo en mann som kan livnære deg.»

Eller var det så greit?

Jeg hadde vært gift i mange år, og hadde vel ingen følelse av å bli kastet på gaten med det første. Men det var en annen frykt som red meg: Frykten for å miste min selvstendighet, bli avhengig av et annet menneske, enten på grunn av dårlig helse eller økonomi. Selvstendighet er nemlig et ord som har vært skrevet med store bokstaver på veggen fra jeg var liten. «Få en høy utdannelse, god lønn, egen bankkonto og stå på egne ben. Du kan ikke være avhengig av andre.»

Og så var det nettopp det jeg skulle lære, miste min materielle selvstendighet, for etter hvert å finne tryggheten i kjernen av meg selv – og ha tillit til at livet vil meg vel.

Men hva har dette med løgn å gjøre?

Når vi ikke tar oss tid til å kjenne etter, hvilke «frykter» som styrer oss. Når vi spinner rundt i MÅ, BØR og SKAL – så lyver vi for oss selv. Du er kanskje opptatt av hva svigermor mener, hva barna har behov for eller samfunnet forventer. Men dersom du bare hører på det øret vil du etter hvert slippe opp for energi, fokus og tiltakslyst. Du går tom. Det blir som å sette et klistremerke med smilefjes over bensinmåleren på bilen. Late som ingenting. Kjøre og kjøre helt til det er full stopp. Og deretter bli overrasket over hvorfor bilen ikke går.

3 ting du kan gjøre for å unngå å lyve for deg selv.

  1. Definer dine verdier!

Hva er viktig for deg? Gå frem til slutten av livet ditt. Hva er de tre viktigste leksene du har lært i livet, og hvorfor er de så viktige? Tenk på en person du setter veldig høyt. Beskriv tre kvaliteter som du setter høyest hos denne personen. Hvem er du på ditt beste? Hva er du?i

  1. Få kontakt med din intuisjon, din beste venn og rådgiver!

Steve Jobs, grunnleggeren av Apple Inc., sa i en tale til avgangsstudentene på Harvard: «Have the courage to follow your heart and intuition. Everything else is secondary.» Selv bruker jeg enkle og gode teknikker hver eneste dag, i livets små og store valg.

Du kan for eksempel legge merke til den første tanken eller idéen som plutselig kommer til deg ut av det blå. Du er kanskje i ferd med å rydde, gå tur eller kjøre bil, og plutselig får du en idé, et ønske eller en tanke. Før den ned i hjertet og kjenn om du blir varm eller kald i hjertet. Føler du en letthet eller tyngde? Glede eller tristhet? Oppglødd og ivrig eller tom og sliten?ii

  1. Prioriter tilstedeværelse!

Øv på å være til stede her og nå! Ikke bekymre deg over fremtiden eller huske på alt du må gjøre. Ikke haste av sted fra det ene til det andre, men finne roen i øyeblikket. Når du virkelig er helt og fullt til stede i det du gjør, når du føler indre ro, er fokusert og konsentrert. Du bare ER.

Her bruker jeg også en mange ulike verktøy og teknikker, og mindfulness og meditasjon er selvfølgelig en del av dette.

En ting til – som du kan gjøre for å komme på rett vei, og som vil gi deg en kickstart inn i fremtiden.

Sett av en helg, og bli med på kurset « Skap livet du ønsker deg!» Her jobber vi nettopp med disse tingene. Du finner svarene. Hvem er jeg, hva vil jeg og hvor skal jeg. Du blir bevisst og får mot til å våge.

Valget er ditt!

———————————–

norenbergKristin A. Norenberg er forfatter av boken Balansekvinnen. Hun er en etterspurt veileder og coach innen personlig utvikling, kurs og foredragsholder.

Med bakgrunn som toppleder i næringslivet, og sertifisert NLP coach, medium og healer, har Kristin en uvanlig kombinasjon og utgangspunkt for sitt virke.

Les mer på http://norenberg.com/

Følg «Kristin Norenberg – BalanseCoach» på Facebook

i Inspirert av Dr. James Loehr i boken The Power of Full Engagement

ii Fra boken Balansekvinnen av Kristin A. Norenberg