reflekteres
Dette innlegget er skrevet av Maria på Be and behold – om himmellegemer og jordnærhet.

REFLEKS
(til reflektere), (svak) speiling, gjenspeiling; gjenskinn; tilbakevirkning.

Vårt første møte med verden: og vi bader  i lys. Ørsmå, hvite isbiter flyter i øyne som knapt klarer å åpne seg en millimeter. Det starter med disse grelle lysstoffrørene som kommer mot oss som dundrende godstog i det vi bytter omgivelser fra mors varme indre til det kalde “her ute” vi kaller verden. Og der. I overgangen mellom det varme og det kalde, stifter vi etterhvert bekjentskap med andre mennesker enn oss selv. Gode, harde, kalde, myke, rare, faretruende, støttende, grensefjerne, nære og livssultne mennesker. Noen andre har gått før oss. Funnet ut. At mellommenneskelig lys er livskraften som bærer og holder oss oppe.  Kraften i relasjoner har en uendelig styrke. Til å flytte fjell, løfte vekk stein, lindre angst, skape sterke bånd, skade og hele. Vi reflekterer og reflekteres. Speiler og gjenspeiles. Lyser inn i hverandres sinn, følelser og kropper. Og i møtene vi har, blinker, lyner og glitrer vi tilbake på det lyset vi ser.
~
Like sterkt og heftig som lyset vitner om sitt nærvær, buldrer mørket med sitt fravær. Ensomt og majestetisk. Tomt, hardt og kaldt. Refleksen blir på grensen til ubrukelig. Det er ingenting å reflektere dersom lyset er midlertidig eller varig ute av drift.
~
Motsetningene er myke lyspunkt i tusenfold. Som små downlights på en mørk himmel. Eller gnistene som skapes i det bålet tennes. Varme er det som brer seg i kroppen når lyset får skinne på oss tilstrekkelig lenge. Myke blikk, milde ord, varsom inntoning, begeistring, tankefullt alvor, grensesetting og forsiktig, utprøvende utfoldelse.
~
Er fryden, nærværet, trøsten og smilet fraværende, er tomheten der på et øyeblikk. Gnager langs hjertekanten. Huler ut marg og bein. Livssaften og fremtidshåpet står på kanten til å bli kastet ut. Fellesskapets uteblivelse er sterk. Likevel. Tosomhetens krefter er kanskje sterkere? Dersom styrken og muligheten til å hente lys i mørke. Er der.

______________________

Foto hentet herfra.
Definisjon av ordet refleks er hentet herfra.

Maria er en forhenværende studine på vei ut i arbeidslivet. Hun engasjeres av barn, store spørsmål, medmenneskelig varme og gode møter. Du kan følge bloggen hennes på Facebook.