jannicke_kathrine2Jannecke Øinæs får gjennom Wisdom From North jobbet med det hjertet hennes danser aller mest av, – å samtale med mennesker om de små og store mysteriene i livet.

Jannecke skriver til Zuna:

Helt siden jeg var liten har jeg vært en undrende person på søken etter svar på de store spørsmålene i livet. Denne søken har vokst seg større og større med årene, og da jeg for noen år siden oppdaget YouTube for alvor, støvet TV’n ned mens Ted foredrag, dokumentarer og intervjuer med mennesker som tenkte utenfor den naturvitenskapelige virkelighetsrammen, overtok fokuset.

Lilou Mace, Bob Olson og Oprah ble store inspirasjonskilder. Jeg så uttallige intervjuer med dem og ble inspirert til tusen, men jeg savnet likevel en norsk versjon av konseptene deres. Så slo tanken ned i meg for ca. et halvt år siden; “hvorfor gjør du det ikke bare selv”?.. Og da jeg ikke klarte å komme med noe gode argumenter for hvorfor jeg ikke skulle finne på å begi meg ut på noe sånt, (bortsett fra janteloven-som jeg har sluttet å lytte til for lenge siden), så satte jeg bare igang. Gleden var større enn frykten. Jeg tror på mange måter at den undrende og dype samtalen kunne trenge å få mer rom i vårt pulserende karrierefokuserte samfunn.

Intensjonen min ble derfor å produsere lange dybdeintervjuer uten reklamepause med et inspirerende innhold som gjerne presenterte nye tanker, ideer og virkelighetsoppfatninger. Jeg følte meg ganske overbevist om at det var flere som jeg som ønsket å utvide sine horisonter, samt å gi seg selv den tiden og det rommet til å ta et avbrekk fra hverdagen for å lytte til “another conversation”.

En av de Jannecke har snakket med er Kraushetathrine Aspaas.  Aspaas jobbet i 18 år som finansjournalist og skrev med sin skarpe penn om mennesker som hadde gjort noe galt,ulovlig eller noe dumt. Etter 18 år med denne kritiske holdningen, befant hun seg i et mørkt rom i seg selv. Finansjournalisten var blitt lei av kritikk og kontroll, lei av å dømme, lei av å gjøre andre til skam. Hun la derfor ut på en lang reise for å utforske rausheten. Reisen gikk gjennom forskning, næringsliv og privatliv – ute og hjemme – og nå er hun ikke i tvil: Omtanken er den nye effektiviteten. Vi er på vei mot en fredeligere og rausere tid.

Kathrine har gitt ut boken Raushetens Tid – fra misunnelse til beundring som nå ligger nå på 1.plass på Tanum – jeg anbefaler på det varmeste at du leser denne boka. Boka kjøper du  her.

 

I denne samtalen snakker de åpenhjertig om mye av det samme som jeg skriver om her på Zuna. Om å velge sårbarheten, å være åpen om våre feil, om å være feiltastisk og selvsagt om det å være rausere mot hverandre! Ta deg tid til å lytte til denne samtalen! På Wisdom from North finner du også mange andre tankevekkende og inspirerende samtaler mellom Jannecke og andre medmennesker som bærer på denne visdommen.