Den beste gaven du kan gi deg selv – og andre – denne julen er din egne mentale tilstedeværelse.

Jula er for de fleste av oss en tid med overflod – mer mat, mer drikke, mer gaver, mer lys, mer pynt og mer av alt vi kan forestille oss at det er mulig å nyte. Men nyter vi det virkelig? Eller har vi mistet den mentale innstillingen som forutsettes for at vi virkelig skal være i stand til å nyte..?

Handler nytelse – og overflod –  om fråtsing og overforbruk? Eller handler det om å virkelig være tilstede i øyeblikket? Hva om det egentlig handler om å bli klar over, og stille nok til å oppdage, overfloden som allerede er det? For er det ikke sånn at det å senke skuldrene og  nyte en kopp te og en god samtale med en kjær venninne, kan være en mye bedre opplevelse enn å sitte på en fem-stjerners restaurant i et for stramt skjørt og dårlig selskap…?

Mange har oppdaget at den ekte julegleden ikke skapes gjennom å flakse rundt på kjøpesenteret og bruke alle pengene du har (eller kanskje ikke har?) på gaver som blir byttet av mottaker ved første anledning, eller gjemt vekk i en bod. Julegleden finnes ikke i det å lesse ned hjemmet med overdådig pynt, eller kjøpe hauger med masseprodusert julegodt.

 Julegleden finnes i de små øyeblikkene;

– når du kjenner lukten av småkakene som minner deg om bestemor.

– når du pakker inn den spesielle gaven til en person som har betydd mye for deg i året som har gått.

– når du med forfrosne tær ønskes velkommen inn i et hjem hvor skuldrene har senket seg og de ekte smilene med varme som tiner både tær og hjerter,  finnes.

– når du drar pleddet over deg i sofaen, lukker øynene og nyter julemusikken som strømmer gjennom rommet.

– når du danser rundt i stua til “Last christmas”, mens du gleder deg å treffe gamle venner i godt lag.

– når du bare kan nyte en klemetin og en kopp te, samtidig som du betrakter det hvite landskapet på utsiden av vinduet.

– når partneren har funnet julefreden, og tilbyr deg en etterlengtet massasje,  eller barnebarna vil sitte på fanget ditt.

når du sitter i godstolen og ser på julekortene du har fått, og tenker på de gode minnene du har om menneskene som har sendt deg kortene.

Trekk pusten dypt og senk skuldrene. Kom tilbake til sansene dine, og nyt de gode luktene, smakene, synene, lydene og berøringene du møter denne julen. Julestemningen, julefreden kommer til oss i kraft av vår indre stillhet – det motsatte av hverdagens hektisk kappløpet med tiden. Hva om det du ønsker deg denne julen ikke er mer av noe, men mindre av de tankene som hindrer deg fra å legge merke til og nyte alt som du allerede har?   

Lose your mind and come to your senses.

Zuna ønsker deg en tilstedeværende, våken og fredelig adventstid.