En dag sto en ung mann på torvet i byen og proklamerte at han hadde det vakreste hjerte i hele byen. En stor folkemengde samlet seg rundt han, og alle beundret hjertet hans som var perfekt. Det var ikke ett merke eller en ujevnhet i det. Ja, alle var enige om det virkelig var det vakreste hjerte de noensinne hadde sett. Den unge mannen var veldig stolt og skrøt høylytt av sitt vakre hjerte.

Plutselig dukket en eldre mann opp fra folkemengden og sa: «Men hjertet ditt er jo ikke i nærheten av å være så vakkert som mitt!”

Publikum og den unge mannen så på den eldre mannens hjerte. Det slo sterkt, men var fullt av arr, hadde steder hvor deler hadde blitt fjernet og andre biter som ikke passet helt hadde blitt satt inn, og det var flere taggete kanter.  Noen steder var det til og med dype hulrom hvor hele deler manglet.

Folket stirret – hvordan kan han si at hans hjerte er vakrere, tenkte de? Den unge mannen så på den gamle mannens hjerte, han så hjertets tilstand og lo.

“Nå fleiper du med meg,” sa han. “Sammenlign ditt hjerte med mitt! Mitt er perfekt og ditt er jo bare et eneste rot av arr og revner! “

“Ja,” sa den gamle mannen, “hjertet ditt ser perfekt ut, men jeg ville aldri ha byttet med deg. Du skjønner, hvert eneste arr representerer  en person som jeg har gitt min kjærlighet – jeg har revet ut et stykke av mitt hjerte og gitt det til dem, og ofte har de gitt meg en del av sitt hjerte som passer inn i det tomme plass i hjertet mitt, men fordi bitene ikke er nøyaktige,  har jeg noen grove kanter som jeg setter svært høyt, fordi de minner meg om kjærligheten vi delte.  Noen ganger har jeg gitt deler av mitt hjerte til noen, men den andre personen har ikke gitt meg en del av sitt. Derfor er det noen hulrom – å gi kjærlighet til andre er en risiko jeg har tatt.

Selv om disse hullene er smertefulle, holder de seg åpne og  minner meg om den kjærligheten jeg har for disse menneskene. Og jeg lever med håpet om at de en dag skal komme tilbake og fylle det åpne rommet. Ser du nå hva ekte skjønnhet er?”

Den unge mannen sto stille med tårer rennende nedover kinnene. Han gikk bort til den gamle mannen, tok hånden sin inn i sitt perfekte unge og vakre hjerte, og tok ut en del. Han tilbød det til den gamle mann med skjelvende hender.

Den gamle mannen tok imot gaven, plasserte det i sitt hjerte og tok deretter ut en del av sitt gamle arrete hjerte og plasserte den i såret i den unge mannens hjerte. Det passet –  men ikke perfekt,  så det var noen skarpe kanter. Den unge mannen så på hjertet sitt, ikke perfekt lenger, men vakrere enn noensinne, ettersom kjærligheten fra den gamle mannens hjerte strømmet inn i hans.

De to mennene ga hverandre en klem og gikk sammen fra torvet.

Forfatter: Ukjent