“You give but little when you give of your possessions. It is when you give of yourself that you truly give.” Khalil Gibran

Så hvordan kan man egentlig gi av seg selv til andre?

Her finner du 10 tips til hvordan du kan gi av deg selv.

1. Gi et lyttende øre

Alle ønsker at noen viser interesse og engasjement for det som foregår i deres liv. Prøv å virkelig, virkelig lytte.  Uten avbrytelser, dagdrømming eller planlegging av hva du selv skal si så snart samtalepartneren blir stille. Bare lytt oppmerksomt til hva den andre har å si.

2. Gi av din tid

Sett av en time eller to til å spise lunsj med en venn, 15 min til å ringe og slå av en prat, eller bruk et halvt minutt på å sende en sms. Dårligere tid enn det har du vel neppe, dersom relasjonen virkelig betyr noe for deg?

3. Gi et kompliment

Et enkelt og oppriktig “Du er så fin i blått!” eller “Du gjorde en kjempebra jobb i dag” eller “Tusen takk for et nydelig måltid”  kan virkelig gjøre en annen glad. Vi ønsker alle anerkjennelse og bekreftelse på at andre ser noe positivt i oss og det vi gjør.

4. Gi din hengivenhet

Vær raus med klemmer, kyss, klapp på skuldra eller annen lett berøring. La slike små handlinger og gester uttrykke din kjærlighet og godhet for venner og familie.

5. Gi ditt gode humør

Smil til de rundt deg når du ser dem igjen etter en lang dag eller når dere går hvert til deres. Ja, hvorfor ikke smile mens du snakker med dem også? Fortell om noe hyggelig som har skjedd. Ingen tjener på at du går rundt og er en grinebiter.

6. Gi latter

Send små tegneseriestriper eller bilder til en venn når du ser noe du vet han eller hun vil synes er morsomt!  Fortell vitser og gode historier når det passer seg. Vis andre at du elsker å se dem le og å le sammen med dem.

7. Gi godhet og vennlighet

Bestem deg for å gjøre gode gjerninger og å være snill mot andre mennesker hver eneste dag. Gjør det til en like naturlig del av hverdagen som det er å pusse tenner. 

8. Gi et kort eller et brev

Et lite kort som sier takk, et sitat , et lite dikt eller et brev til noen du vet er ensom eller fortjener en oppmuntring. De fleste synes fremdeles det er hyggelig å få noe annet enn regninger i postkassen! Et lite håndskrevet kort med varme ord kan betyr mye for mottakeren.

9. Gi hensynsfullhet

Noen ganger ønsker andre å være alene eller de trenger rett og slett å prioritere andre ting. Gi andre mennesker tid og rom til å være seg selv eller konsentrere seg om andre prosjekter og relasjoner i perioder. Alle forhold trenger luft. 

10. Gi oppmuntring

Det koster deg ingenting, det er lett å avse, men virkningen kan være magisk. Gi oppmuntring og støtte når du vet at en venn må møte en utfordring eller er usikker på seg selv. Vis at du har tiltro til den andre og vet at hun har styrke og mot til å møte livets utfordringer, og at du alltid vil oppmuntre dem og stå ved siden av dem.

“The proper office of a friend is to side with you when you are wrong. Nearly anybody will side with you when you are right.”
-Mark Twain