Føler du at du lever et annet liv enn det du ønsker å leve? Føles det som om du er fanget  i en livssituasjon som føles lite tilfredsstillende for deg? Har du av og til en følelse av at et mer givende liv venter deg et sted, men at du ikke vet hvordan du skal gå det i møte? 

Hvordan kan jeg oppdage og utvikle den personen jeg virkelig er? Hva kan jeg gjøre for å føle meg mer levende? Er det i det hele tatt mulig å leve et lykkelig liv, eller vil alt uansett bli en kjedelig rutine?

Jeg er glad for at du spurte, for her presenterer jeg fem tips som vil gjøre deg i stand til å starte et lykkeligere og mer tilfredsstillende liv allerede i dag!

1. Gå i barndommen

Tenk tilbake på hvem du var som barn, og la det gi deg noen hint om hva det er du skal utvikle deg mot!  Hva ble du fascinert av, hva elsket du å gjøre, hva var du god på, hva gjorde at du følte deg intenst levende og lykkelig som barn?

Glem alt andre har sagt om hvem du var og hva du elsket – kjenn virkelig etter hva slags barn du var og hva du ønsket å gjøre når ingen andre la føringer for hva du skulle drive med. 

Den du er i denne relativt uskyldige perioden av livet kan si ganske mye om hvem du er i kjernen av deg selv og hva du er skapt til å gjøre. Hva elsket du før du hørte alle andres meninger om hva du burde gjøre, før du tenkte på hva som ville gi deg den perfekte karriere, før foreldrene dine og lærerne dine fant ut at det var på tide å gi deg råd om hva du burde gjøre med livet ditt? Før du undersøkte hva man tjener i forskjellige yrker?

Bruk litt tid på å se deg tilbake for å se etter en dypere forståelse for hva det er du er her for å gjøre. Jeg sier ikke at du nødvendigvis bør si opp jobben din i dag, men du kan bringe nye ting inn i livet ditt som gir deg glede og tilfredshet!

2. Ta ett steg

Første steg mot å føle seg mer levende og mer lykkelig ligger ikke på den andre siden av jordkloden, men rett utenfor  døren din! Det er så lett å tenkte at ‘vel, hvis jeg kunne gå tilbake i tid og ta en annen utdannelse, eller hvis jeg hadde mer penger, eller hvis jeg bodde i en annen by eller et annet land, eller hvis jeg ikke hadde hatt barn, eller hvis…’ – og konkludere med at du dessverre ikke kan forandre deg eller vokse eller bli den personen du ønsker å være fordi skjebnen ikke har villet det sånn for deg.

Du må starte reisen mot det fjerne målet –  som er det livet du ønsker deg og den personen du ønsker å være –  gjennom å ta ett eneste steg akkurat der du er nå. Ikke si at du ikke kan komme dit du vil herfra, det kan du ikke vite nå. Det eneste vi kan vite er at du aldri vil komme dit hvis du ikke tar det første steget.

Da jeg startet Zuna hadde jeg ingen anelse om noen i det hele tatt ville lese noe av det jeg skrev her inne. Jeg måtte ta en beslutning om å sette opp et nettsted og rett og slett begynne å skrive. Jeg tok det skrittet, akkurat der jeg var. Det var et lite skritt, men det var bevegelse, og jeg fortsetter å ta små skritt hver dag, uke etter uke, måned etter måned for å lære og utvikle meg og vokse, i håp om å bli modigere, klokere, nå ut til mennesker, komme i kontakt med alle dere der ute, inspirere og bli inspirert. De første ukene hadde jeg kanskje 5 lesere, nå har jeg 50 000. Men man må alltid starte med et lite skritt.

Hvis du er villig til å åpne øynene og se deg rundt, så garanterer jeg nesten at du vil oppdage et lite steg som du kan ta i dag. Et steg som ikke bare vil gjøre at du føler deg mer levende her og nå, men som kan føre deg nærmere dine største drømmer og visjoner  for fremtiden.

3. Press deg selv

Verdifull personlig vekst er ikke kvantitativ, men kvalitativ, og du må presse deg selv til kvalitativ vekst. Med andre ord så må du være villig til å oppleve noe ubehag. Altså : forlat komfortsonen din!

Hva er det som hindrer oss i å forlate komfortsonen vår? Den største hindringen for de fleste av oss er frykten for å mislykkes. Men vet du hva? Du trenger ikke bruke tid på å tenke på det en gang. For du vil mislykkes. Jeg kan garantere at du vil mislykkes. Igjen og igjen. Men det er greit, fordi det å mislykkes er den eneste måten man til slutt kan oppleve suksess. Enten det er historien om Lincoln eller Edison eller hvilken som helst annen person som forandret verden til det bedre, så er det historier om mennesker som har gått på trynet gang på gang på gang!

Hvis du ikke er villig til å risikere å gjøre feil, ikke villig til å prøve noe du aldri har gjort før, så vil du aldri føle deg mer levende. Vi kan ikke fortsette å gjøre det samme igjen og igjen og igjen, og forvente et nytt resultat.

For meg er det nesten skremmende å tenke på hvor mye lærdom, fine opplevelser og gode venner jeg ville ha gått glipp av dersom jeg ikke hadde våget å ta sjansen på å by på meg selv.

Har du noen områder du bør presse deg selv litt mer på? Det er ganske enkelt å finne ut av det. Det stedet som du er redd for å gå, men hvor noe inne i deg forteller deg at du må? Kan du finne det stedet inne i deg selv? Ha mot og styrke til å presse deg selv til å ta det første steget, og du vil komme til å føle deg levende som aldri før. Å være levende innebærer ofte å kjenne sommerfugler i magen og hjertet i halsen – men det er ikke et tegn på at du gjør noe feil og bør la det hele ligge. Det er bare et tegn på at du er levende!

4. Bidra med noe

Jeg innrømmer det. Jeg er hekta på å spille Wordfeud på mobilen min. Og vet du hva? Jeg virkelig nyter å spille det, og jeg blir stadig bedre. Hvis jeg fortsetter å spille masse hver dag, så kan jeg kanskje bli en Wordfeudspiller i verdensklasse!

Men kommer jeg til å bruke all fritiden min på å spille Wordfeud? Jeg tror ikke det. Men hvorfor ikke? Kunne ikke det være min skjebne? Kunne ikke det være mitt unike bidrag til verden og til menneskeheten?

Du kan le, men dette ekstreme eksempelet understreker et problem: Hva vil jeg vie livet mitt til?

Du vet du er på riktig vei når du opplever at det du gjør også har en verdi for andre.

Hvorfor bruker jeg heller noe av tiden min på å skrive og publisere artikler på Zuna, når jeg heller kunne bruke tiden min på å spille Wordfeud? På grunn av tilbakemeldingene jeg får fra mennesker som leser! For kontakten jeg har fått med noen av mine lesere. For e-postene om at Zuna har betydd noe for noen. At noen har lest noe akkurat da de trengte det, at noe jeg har sendt ut har skapt gjenklang i dem. En gang fikk jeg en e-post fra en dame som nettopp hadde opplevd en drukningsulykke utenfor sitt hjem, en annen gang fra en mor som hadde mistet sitt barn. En annen gang fra noen som hadde innsett at de kastet bort livet sitt på en ekstremt destruktiv relasjon. Flere ganger fra mennesker som har innsett at de vil bruke mer tid sammen med sine barn. Kanskje aller mest fra mennesker som har innsett at ikke alt det negative de opplever i livet sitt skyldes noen utenfor dem selv.

Slike tilbakemeldinger fra andre føles tross alt mer givende enn å vinne nok en omgang med Wordfeud.

Hvis noe du gjør fører til at du blir mer levende så vil bredden og dybden av det du gjør kunne vokse, og det samme gjelder for gleden du vil oppleve ved å gjøre det. La deg selv oppleve hvordan det er å leve og vokse, slik at hele livet ditt flyter fritt i den retningen det er ment å flyte.

5. Skap en vane

Har du noen gang lest en inspirerende bok eller artikkel, skapt deg en visjon eller et mål, og begynt å ta det første steget for å virkeliggjøre drømmen?  Vi fortsetter med det en dag. Kanskje to eller tre…Og så gir vi opp. Vi lar de negative tankene om at vi ikke vil komme noen vei allikevel ta styringen. Jeg har opplevd det samme selv.  Det siste prinsippet, å skape en vane,  er det som vil gjøre at du fortsetter å vokse mer og mer for hver dag som går.

Så hvordan opprettholder vi visjonen, og muligheten for forandring og vekst? Det er bare én måte å gjøre det på: gjennom å forplikte seg til det. Hvis du tar det lille skrittet hver dag, så vil du ikke se det som bare et lite skritt, men som enda et steg på veien som leder deg fram mot drømmen din. For hver dag som går vil det oppleves mer selvfølgelig, du vil bli sikrere, mer fortrolig og mer håpefull jo nærmere du kommer målet.

Lov deg selv at du vil lete bevisst etter en ny mulighet til å lære, vokse, utforske eller nyte hver dag. Når du forplikter deg til en daglig innsats, vil du bli overrasket over den positive energien og flyten som hjelper deg framover på veien. 

Hvis du følger disse stegene vil du ikke bare føle deg mer levende i dag, men sannsynligvis lede deg til et liv i takt med den du er. 

Zuna ønsker deg lykke til!

 

“Don’t ask yourself what the world needs, ask yourself what makes you come alive. And then go and do that. Because what the world needs is people who have come alive.”

~Howard Thurman