En professor sto foran sine filosofistudenter i auditoriet. Da timen startet og alle var falt til ro, tok han fram noen ting og satte dem foran seg. Han løftet opp et stort, tomt syltetøyglass og begynte å fylle det med golfballer. En etter en.

Til slutt spurte han studentene om glasset var fullt. – Jo, glasset var helt klart fullt.

Så tok professoren fram ei eske med småstein og tømte dem oppi glasset. Han ristet glasset lett. Småsteinene rullet inn i de åpne områdene mellom golfballene. Deretter spurte han studentene igjen om glasset var fullt. -Jo, nå var glasset iallefall fullt.

Deretter tok professoren en kasse med sand og helte det opp i glasset.  Og sanden fylte selvfølgelig opp resten av plassen. Igjen spurte han om glasset var fullt. Studentene svarte litt lattermildt, men enstemmig “ja”.

Til slutt tok professoren fram termosen sin og fylte i to kopper med kaffe. Han tok en slurk av den ene koppen, før han helte innholdet av begge koppene ned i syltetøyglasset. Kaffen fylte effektivt  tomrommet mellom sandkornene. Studentene lo.

Nå, sa professoren da latteren var stilnet, jeg vil at dere skal se for dere at dette glasset representerer deres liv. Golfballene er de viktige tingene –  familie, barn, helse, venner. Ting som betyr noe for deg i livet, uansett om alt det andre går tapt. Småsteinene er de andre tingene som betyr noe, sånn som jobb, hus, bil,  interesser og hobbyer. Mens sanden er alt annet – småting. Hvis dere putter sanden ned i glasset først,» fortsatte han, «så er det ikke plass til verken småsteinene eller golfballene. Det samme gjelder i livet. Hvis du bruker all din tid og energi på små, ubetydelige ting, så får du aldri plass til de tingene som er viktig for deg.

– Så vær oppmerksom på de tingene som er avgjørende for din lykke. Vær ærlig med deg selv og din familie. Vær tro mot deg selv. Ta med partneren din ut på middag. Gå turer i naturen sammen. Lek med dine barn. Det vil alltids være tid til å rydde huset og fikse en dryppende kran. Ta vare på golfballene først – de tingene som virkelig betyr noe. Vær flink til å prioritere din tid. Alt det andre er bare sand. 

En av studentene rakte hånden i været og spurte hva kaffen representerte. Professoren smilte – Jeg er glad du spurte . Det var bare for å vise deg at uansett hvor fullt livet ditt synes å være, så er det alltids plass til et par kopper kaffe med en god venn!