Jeg hørte en gang en historie om en  mann som mottok et brev om at han hadde blitt nevnt i testamentet til en fjern slektning. Mannen ble selvsagt nysgjerrig, og dro straks avgårde til advokatkontoret for å høre hva han hadde arvet. Forbløffelsen var stor da det viste seg at han hadde arvet to eiendommer etter denne fjerne slektningen.

Han fikk overlevert nøkler og kjørebeskrivelse til begge husene, og hastet avgårde for å se nærmere på sine nye eiendommer.

Han kjørte til det første huset og oppdaget at det var en nedslitt liten rønne av et hus.

 

Noe skuffet og motløs kjørte han allikevel videre for å se på det andre huset han hadde arvet. Da han kom dit trodde han nesten ikke sine egne øyne! Eiendommen var i 20 millioner kronersklassen, med fantastisk høy komfort og nydelige løsninger både ute og inne!

 

 

Etter å ha sett på begge eiendommene måtte mannen ta et valg om hvor han ville tilbringe kvelden og natta.

Du tenker kanskje at det ikke ville være rom for tvil hos noe oppegående menneske som skulle velge å oppholde seg på et av disse to stedene? Alle ville jo velge å bo i det vakre, komfortable huset med velvære og trivsel!

Jo, jeg må si enig med deg – det framstår som et opplagt valg.

Men du vet –  du og jeg må også foreta det samme valget i dag, og alle andre dager? Du er i besittelse av begge disse husene nå. De er ikke hus av treverk eller murstein, men de er konstruksjoner i ditt sinn – og du kan velge hvor du vil befinne deg.

Rønna di består av alle de tingene som du ikke liker og som du ikke ønsker i livet ditt, samt alle dine følelser, tanker og holdninger til disse tingene. Det andre huset, slottet ditt, er bygget opp av alle de vakre og gode tingene i livet, alt som er vakkert og kjærlig og sant. Og alle dine følelser, tanker og holdninger til disse tingene.

Se for deg de to stedene i hodet ditt.

Se på rønna – med alle dine skuffelser, nederlag, bitterhet og tapte drømmer. Se på den skuffende karrieren, parforholdet som ikke gikk slik du ville at de skulle gå, dine økonomiske bekymringer, all elendighet og ondskap som finnes i verden, den dårlige helsa di eller hva som helst annet som medfører hodebry, sorg, skam eller lengsel i deg nå.

Men se så på slottet! Fyll slottet ditt med alle mennesker som har vært og er glade i deg, skjønnheten i naturen og i overalt i verden. Tenk på de enkle og ekte gledene som det å se på solnedgangen og det å spise favorittmaten din. Følelsen av å se en god film, lytte til musikken du liker, å gi noen en klem, å stryke en hund over pelsen . Tenk på roen og takknemligheten som fyller deg bare over at du er i live og kan erfare alle gledene som du har mulighet til bare i kraft av at du er et levende menneske her og nå.

Så spør jeg deg: Hvilket hus bor du i nå? Hvor har du tenkt å tilbringe denne dagen? Natten? Morgendagen?

Jeg ber deg ikke om å ignorere rønna di eller late som den ikke finnes. Kanskje vil det være lurt av deg å bruke noe tid på gå over den, og kanskje renovere den. Men må du bo der nå? Må du legge all energien din der?

Hva velger du? Blir du værende i slottet ditt, eller velger du å kjøre tilbake til den nedslitte rønna?