Jeg inviterer deg til å innta et nytt perspektiv når du opplever livet som vanskelig,  og deler derfor et utdrag fra boken «Spiritually for Dummies» av Sharon Janis.

Se på prøvelser i livet med en åndelig tilnærming: Du kan ikke åpne deg for den åndelige dimensjonen av tilværelsen før hjertet ditt har blitt knust av den materielle verden.

Nå sier jeg ikke at du bør føle deg tvunget til å gå ut og prøve å få hjertet ditt knust eller søke etter prøvelser og katastrofer, slik at du kan vokse på dem. Du trenger ikke bekymre deg, for verden er veldig flink til å skape akkurat de utfordringene du trenger!

Likevel; er det ikke merkelig hvordan selv de mest intenst vanskelige tingene i livet ditt liksom faller like innenfor terskelen av det du synes er utholdelig? Du kan noen ganger tro problemene dine er uutholdelige, men det kommer jo alltid en tid hvor ting oppleves bedre. Alle går gjennom opp- og nedturer i livet, selv om de ytre detaljene og intensitetene er forskjellige fra person til person.

For en person kan små ulemper føre til mer lidelse enn store katastrofer gjør for en annen. Noen blir mer opprørt av en mislykket hårklipp enn mennesker som må leve gjennom knusende tragedier ser ut til å være. Smerte og lidelse er relativt. Hvordan livets utfordringer påvirker deg avhenger av din forståelse, sinnstilstand, og dine tidligere erfaringer.  Men det avhenger også av en annen kraft som du kanskje eller kanskje ikke er klar over.

Å se på problemer med en positiv innstilling

Du har mest sannsynlig akkurat like store muligheter som alle andre til å leve et liv som det er mulig å trives med. Men selv om du innehar en viss forståelse for verdien av livets utfordringer, så går du ikke rundt på jakt etter bråk. Vi kan si at du velger dine utfordringer, eller at de blir valgt nøye for deg slik at ditt sinn og din oppfatning av deg selv blir rystet akkurat nok – men ikke for mye – og med pauser i mellom.

Følgende tiltak kan hjelpe deg med å finne en komfortabel balanse mellom prøvelser og lærdom:

– Gjør det du kan for å skape den type liv som oppleves som hyggelig og givende for deg.

– Vær åpen og mottakelig for det som kommer – enten du tenker at det er bra eller dårlig, behagelig eller vanskelig.

Når utfordringer kommer, bruk dem som muligheter – bruk dem som et springbrett til å utvide ditt syn på verden i din midlertidig jordiske eksistens. Hopp inn i en større visjon av hva som skjer under, bak, bortenfor, og over på denne underlige reisen som kalles livet.

Det å se på problemer som noe positivt er ikke ment som noe som skal hindre deg i å være lykkelig. Tvert imot! Du kan tenke på det som verktøy som kan lirke deg løs fra en begrenset virkelighetsbilde, og presse deg mot fantastiske forståelser og innsikter som du ikke visste at fantes!

– Lidelse lærer deg medfølelse.

– Lidelse inspirerer deg til å tenke over og revurdere dine egne tanker og handlinger.

– Lidelse bringer forsakelse, og følelsen av å ikke få det man tror man vil er et godt utgangspunkt for åndelig vekst.

Perioder med smerte og vanskeligheter kan faktisk lede deg inn i en mer storslagen opplevelse av verden og livet. De mørke periodene i livet kan skape større dybde i deg og i livet ditt,  og lære deg å anerkjenne og føle takknemlighet for alt du har. Mange har våknet opp til den åndelige forståelsen, og følt tilstedeværelsen av en høyere kraft for første gang etter å ha gått gjennom traumatiske hendelser. Av den grunn kan lidelse faktisk være en av de mest potente kreftene for åndelig forvandling og oppvåkning.

Dette betyr ikke at du bør oppsøke vanskeligheter eller bli en martyr – du trenger ikke lete etter mer lidelse slik at du kan vokse på det. Det er heller ikke en oppfordring til å bare lide og lide uten å gjøre forsøk på å løse problemene i livet ditt. Faktisk kan du, med åndelig bevissthet, endre ubehagelig ytre omstendigheter – ikke bare på en materialistisk nivå, men også ved å kombinere kraften av tankene dine med åndelig praksis, gode handlinger, og høyere intensjoner.

Nøkkelen til å transformere livet ditt på denne måten er å innse at alt som skjer deg er:

– Din skjebne

– En mulighet til å tappe inn i en større bevissthet

 Å gå videre

Livet fører alltid med seg utfordringer som vi må håndtere. Problemer og konflikter følger med som standard tilbehør på livets reise. Når de uunngåelige vanskelige øyeblikkene kommer, har du et valg: Du kan la deg selv rive med i et følelsesmessig kaos eller en nummen depresjon, eller du kan se på slike hendelser med objektivitet.

Selv om en del av deg opplever fortvilelse eller tristhet her og der, kan du likevel være oppmerksom på den delen av deg som er et stille vitne til spillet som du opplever som ditt liv  – den stille og uforanderlige delen av deg selv som finnes et sted i oss alle. Fra det stedet, kan du minne deg selv på at etter enhver storm, kommer det en sjanse til å våkne til en ny gylden himmel.

Denne tilnærmingen til livet betyr ikke at du aldri vil lide. Men selv midt i lidelsen, kan du faktisk bryte gjennom til en bevissthet som er fri fra lidelse – eksisterende bortenfor det nivået som kroppen din og den fysiske verden befinner seg på. Det er dette som kalles åndelighet.

Å se etter det positive

Leter du etter noe positivt, selv i de tilsynelatende mest negative hendelsene, så hjelper du automatisk deg selv til å lindre smerten ved situasjonen du befinner deg i. Husk at du ikke bare en passiv observatør av livet, men en aktiv deltaker. Din tanker og holdninger påvirker og former faktisk virkeligheten. Derfor vil det å plante et frø av positivitet skape en mer positiv opplevelse senere, uansett hvor ille ting kan se når du står midt oppe i din smerte og dine utfordringer.

Tragedier får frem det beste i oss

Har du lagt merke til hvordan mennesker kommer sammen og hjelpe hverandre så mye lettere når de er midt i en katastrofe? Bilder av ødeleggelser etter terror, oversvømmelser, tornadoer, orkaner og jordskjelv følges alltid av bilder av mennesker som hjelper hverandre, de redder til og med livet til sine naboer som de ikke en gang tok seg bryet med å si hei til før.

I krisetider vil en følelse av at livet er skjørt  og en bevissthet om menneskeheten felles brennende flamme bli mer håndfast for de berørte. Tragedier og katastrofer har en evne til å bryte gjennom mange lag av tankeskapte illusjoner og oppslukthet i det materialistiske. Menneskets sårbarhet dukker også opp i krisetider – og har med seg sine venner ydmykhet, takknemlighet og medfølelse.

– Fra Sharon Janis Spirituality For Dummies. Oversatt og gjengitt med tillatelse.

«Unhappiness is not a sin; it is an opportunity to be truthful and to heal» – Dr. Robert Holden