En mann sto på en t-banestasjon i Washington DC og begynte å spille fiolin. Det var en kald morgen i januar. Han spilte seks Bach-stykker i ca 45 minutter. I løpet av den tiden, siden det var rushtid, ble det beregnet at tusenvis av mennesker gikk gjennom stasjonen, de fleste av dem på vei til jobb.

Tre minutter gikk og en middelaldrende mann bet seg merke i at det ble spilt musikk. Han satte ned tempoet og stoppet i noen sekunder. Deretter fortet han seg videre. Et minutt senere fikk fiolinisten sin første dollar: en kvinne kastet penger i kassen og fortsatte videre uten å stoppe. Noen få minutter senere lente en mann seg mot veggen for å lytte til han, men så raskt på klokka og gikk videre. Han var åpenbart sent ute til jobb.

Den som ga fiolinisten mest oppmerksomhet var en 3 år gammel gutt. Moren hans hastet forbi mens hun leide den lille gutten og skyndte på han. Da gutten stoppet for å se på fiolinisten dro hun han hardt i armen. Barnet fortsatte å gå mens han vred hodet bakover for å se på fiolinisten. Dette skjedde også med flere andre passerende barn. Alle foreldrene, uten unntak, tvang barna sine til å haste videre.

På de 45 minuttene musikeren spilte, stoppet bare 6 mennesker for å lytte en liten stund. Rundt 20 ga ham penger, men fortsatte å gå i sitt vanlige tempo. Fiolinisten fikk inn totalt 32 dollar. Da han var ferdig å spille og stillheten tok over, la svært få merke til det. Det var ingen applaus.

Det ingen visste var at fiolinisten var Joshua Bell, en av verdens beste og mest anerkjente musikere. Han spilte en av de mest intrikate stykker som noensinne er skrevet med en fiolin med en verdi på 3,5 millioner dollar.

To dager før han spilte på t-banestasjonen solgte Joshua Bell ut en konserthall i Boston til en billettpris på 100 dollar pr. sete.

Dette er en sann historie. Joshua Bells opptreden på t-banestasjonen ble organisert av avisen Washington Post som del av et sosialt eksperiment om persepsjon, smak og prioriteringer. Konturene var: i et hverdagslig miljø på et upassende tidspunkt: oppfatter vi skjønnhet når vi møter den? Stopper vi for å sette pris på den? Gjenkjenner vi talent der vi ikke venter å se det?

Et spørsmål vi kan stille oss er: Hvis vi ikke har tid til å stanse opp for å lytte til en av de beste musikerne i verden spille den beste musikken som noensinne er skrevet, hvor mange andre ting går vi egentlig glipp av når vi haster avgårde i hverdagsstresset…?