Dette prinsippet betyr ganske enkelt: 10 % av livet ditt avhenger av hva som skjer med deg. 90% av livet bestemmes av dine reaksjoner på det som skjer med deg.

Hva innebærer det?

Vi har virkelig ikke kontroll over 10% av det som skjer med oss. Vi kan ikke hindre bilen vår i å få motorstopp. Et forsinket fly kan ødelegge hele tidsplanen vår. En annen sjåfør eller veiarbeid kan forsinke oss i trafikken. Vi har ingen kontroll over de 10 prosentene. Men med de øvrige 90% er det annerledes.

Du bestemmer over de resterende 90%. Hvordan? Gjennom måten du reagerer på de 10% på. Du kan ikke kontrollere et rødt lys, men du kan kontrolleren reaksjonen din. Ikke la negative mennesker lure deg til å tro noe annet – du KAN faktisk kontrollere livet ditt.

La oss ta et eksempel. Du spiser frokost med familien. Din datter velter en kopp kaffe som søler til skjorten du hadde tenkt å bruke på jobb. Du hadde ingen kontroll over hva som nettopp skjedde. Men hva som skjer etter dette er avhengig av din reaksjon!

Du velger å banne. Du velger å skjelle ut din datter etter noter for at hun veltet koppen, slik at hun begynner å gråte. Etter å ha kjeftet på henne, ser du på kona og kritiserer henne for å plassere koppen for nær kanten av bordet. Dere begynner å krangle, før du stormer opp trappen for å skifte skjorte. Når du kommer ned igjen ser du at din datter fremdeles gråter, hun har ikke har spist frokost eller gjort seg klar til å dra på skolen. Hun kommer for sent til bussen.

Din kone må forte seg på jobb. Du løper til bilen for å kjøre din datter til skolen. Fordi du er sent ute , kjører du 60 i 40-sona. Det koster deg en 15 minutters forsinkelse ekstra, samt 4000 kroner i forenkelt forelegg. Du er forbanna og når dere kommer fram til skolen går din datter inn i bygningen uten å si hadet. Når du kommer på kontoret 20 minutter forsinket, oppdager du at du har glemt veska di. 

Du har hatt en forferdelig start på dagen. Og utover dagen blir det bare verre og verre. Du ser frem til å komme hjem, men når du kommer hjem, er din datter og kone fornærmet på deg og unngår deg. Hvorfor? På grunn av måten du hadde reagert på ved frokosten.

Hvorfor har du en dårlig dag?

A) Var det den kaffekoppen sin skyld?

B) Var det din datter sin skyld?

C) Var det politimannen sin skyld?

D) Var det din skyld?

Svaret er “D”.

Du hadde ingen kontroll over hva som skjedde med den kaffekoppen. Men måten du reagerte på i løpet av disse 5 sekunder er det som forårsaket din dårlige dag. Her er hva som kunne og burde ha skjedd:  Kaffesøl over skjorta di! Din datter er i ferd med å begynne å gråte. Du sier med rolig stemme; “Det er går bra kjære deg, bare vær litt mer forsiktig neste gang”. Du tørker fort av deg med et kjøkkenhåndkle og løper opp i andre etasje. Der tar du på deg en ny skjorte, og tar med deg veska di ned. Gjennom vinduet ser du at datteren din går på skolebussen. Hun snur seg og vinker til deg. Du kysser din kone raskt før dere skilles for å gå på jobb. Du ønsker henne en god dag.  Du kommer 5 minutter for tidlig på jobb og hilser muntert på kollegaene dine. Sjefen dine hilser, smiler og spør om du har en god dag?

Ser du forskjellen? Det er  to ulike scenarier.

Begge startet likt.

Men de endte forskjellig.

Hvorfor? På grunn av din reaksjon. Du hadde virkelig ikke noen som helst kontroll over 10% av det som skjedde. Men de øvrige 90% ble bestemt av reaksjonen din.

Her er noen måter å bruke 90/10 prinsippet på:

Hvis noen sier noe negativt om deg, ikke være en svamp!  La det prelle av som vann på gåsa. Du trenger ikke å la negative kommentarer påvirke deg! Vær storsinnet med andres småfeil! Reagerer på en bedre måte og ikke la det ødelegge dagen din og relasjonene dine. En dum reaksjon kan resultere i at du mister en venn, at du mister jobben, at du mister roen, at du mister helsen…

Hvordan reagerer du hvis noen lurer seg foran deg i trafikken? Blir du sint? Slår du henda i rattet? Går blodtrykket i taket? Viser du dem fingeren?

Hvem bryr seg om du kommer ti sekunder senere på jobben? Hvorfor la andre bilister ødelegge hele dagen din? Husk 90/10 prinsippet, og ikke bry deg om det!

Du blir fortalt at du vil komme til å miste jobben pga nedskjæringer. Hvorfor miste nattesøvn og bli irritert? Det kommer til å ordne seg!  Bruk heller din tid og energi på å finne en annen jobb.

Flyet er forsinket, det kommer til å ødelegge for planene dine resten av dagen. Hvorfor ta ut frustrasjonen din på flyvertinnen? Hun har ingen kontroll over hva som skjer. Bruk heller ventetiden på å lese, eller bli kjent med andre passasjerer. Hvorfor la deg stresse, hvorfor finne noen å skylde på? Det vil bare gjøre ting verre.

Nå kjenner du til 90/10 prinsippet. Prøv det ut og du vil bli overrasket over resultatene! 

Du har ingenting å tape, men du har muligheten til å starte et smartere og enklere liv!

Zuna ønsker deg lykke til og en riktig god dag!