Kunsten å småsnakke er noe svært mange av oss ønsker at vi behersket bedre. Hvem har vel ikke kjent på den trykkende stillheten i familieselskaper, i jobbpausen eller på bussholdeplassen når man ikke for alt i verden kan komme på noe mer å si etter “- ja, nå er det skikkelig vinter der ute”, og samtalepartneren konstanterer at “- ja, det er visst bortimot ti blå.” Etterpå blir dere begge sittende og lete febrilsk etter noe mer å si eller lete etter et hull i bakken som dere kan forsvinne gjennom. Det føles vanskelig å vite hva som er trygt å snakke om – er det for personlig? er det tabu? er det kjedelig? avslører jeg meg selv som uvitende?

– Det er mange grunner til at vi blir usikre når vi skal snakke med mennesker vi ikke kjenner så godt. Noen sliter med at de ikke kan komme på en eneste ting å si, mens andre igjen blir så stresset av den pinlige tausheten at de babler i vei i et tempo som kan virke overveldende på den andre.

Zuna gir deg i dag 10 tips til hvordan du blir bedre på smalltalk!

1. Ikke bli selvopptatt

I pressede situasjoner er det lett å bli opphengt i hvordan en selv ser ut, ter seg, snakker og generelt oppleves av den andre. Vær bevisst på at du kan legge vekk det fokuset, og forsøk å oppdag mennesket du har ved siden av deg. Hva snakker hun om? Hva er hun opptatt av? Sa hun akkurat at hun var sliten – hvorfor det? Kom hun akkurat for sent – hva skjedde? Fokuser oppmerksomhet på å oppdage hva som skjer i den andres liv mens dere er sammen.

2. Slapp av!

Hvis du kjenner at du blir stresset i en slik situasjon, så trekk pusten dypt inn. Kjenn etter at stillheten ikke er så ille, allikevel. Kanskje kan det føles behagelig å sitte her og bare være sammen med en du ikke kjenner? Bruk sansene dine og prøv å bare vær tilstede. Det er ikke absolutt nødvendig at det skal snakkes hele tiden selv om man er sammen med et annet menneske.

3. Ikke spør for mye

Man skal riktignok vise interesse for den andre, men det kan oppleves som uhøflig å stille for mange spørsmål. Du ønsker jo ikke at den andre skal føle det som at de sitter i avhør. Det er bedre å kommentere og vise oppriktig interesse mens den andre svarer på et spørsmål, enn å hele tiden komme med oppfølgingsspørsmål. Fortell gjerne noe fra ditt eget liv som er relevant til det den andre snakker om, uten å overta samtalen helt.

4.Unngå å gi råd

– med mindre du oppfordres til det. De fleste mennesker ønsker først og fremst å bli lyttet til og møtt med forståelse og respekt. Og selv om du mener å ha god oversikt på tema som dere snakker om, så må du virkelig lytte lenge til et annet menneske før du forstår hele situasjonen rundt problemstillingen. Personlige problemer er virkelig ikke noe du ønsker å gi mennesker du ikke kjenner godt råd om. Dersom de tar opp spesifikke problemer eller utfordringer de har av teknisk eller praktisk art er dette tryggere områder å gå inn på. Forutsett at du har kompetanse på området, selvsagt.

5.Ikke kritiser andre mennesker

Jada, jeg vet at det er en lett vei å ta! Men sannheten er at du faktisk ikke framstår som noe bedre selv, om du får fremhevet en annens feil og mangler. Du stiller deg selv i et mye bedre lys om du heller kan komme på noe hyggelig å si om deres felles kjente.

6. Vær positiv

Det er rett og slett ikke særlig hyggelig å bli sittende i samtale med et menneske som klager på alt hele tiden. Prøv om du kan fortelle om noe godt/fint du har opplevd – spist, kjøpt, hørt eller sett i det siste. Vær positiv til det den andre forteller, ikke legg ut om hvor mye du hater vinteren når samtalepartneren forteller om hvor glad han er i å gå på ski. Om du ikke greier å være positiv, så prøv ihvertfall å vær nøytral.

7. Vær oppdatert

Sørg for å ha en viss oversikt over hva som foregår i samfunnet eller lokalsamfunnet. Det vil være vanskelig å føre en samtale med de fleste andre mennesker om du bare har greie på hva som har skjedd i de siste femti episodene av Home and Away.

8. Jobb med eventuell sjenanse eller sosial angst

Ikke alle er superutadvente, og det er helt greit.  Men dersom du føler mye ubehag og nervøsitet hver gang du skal snakke med andre mennesker, så er det mulig å jobbe seg gjennom det også. Jeg har gjort det selv, og vet at det er noe som krever innsats, vilje og øvelse, men det nytter. Flere tips for å komme over sjenansen finner du her.

9. Ikke prøv å vær perfekt.

Ingen er perfekte! Å omgås andre mennesker er ufarlig, og er ment å være hyggelig og morsomt. Dersom du opplever det som veldig anstrengende, kan det godt være at du er litt for streng mot deg selv.  Livet er ikke et eneste langt jobbintervju eller muntlig eksamen! For det første er de fleste mennesker først og fremst opptatt av seg selv og sin egen nervøsitet, og for det andre er samtalepartneren antageligvis ikke ute etter å ta deg eller finne svakheter hos deg. Igjen: senk skuldrene. Det finnes uendelig mange hyggelige og interessante mennesker der ute som potensielt kan berike livet ditt på så mange områder. Gi deg selv og de sjansen til å oppdage dem!

10. Vær ekte

Ikke prøv å være noe du ikke er. I verste fall opplever den andre at dere ikke har særlig god kjemi – i beste fall er du i ferd med å få en ny venn!

Hva er dine beste smalltalk-tips? Har du opplevd noen pinlige, morsomme eller koselige smalltalk-situasjoner? Del de med oss i kommentarfeltet!