Har du din egen juleduft som setter deg i stemning? Kanskje er en av disse også din favoritt når det gjelder å bringe fram en aldri så liten julefølelse? Ofte er det lukta av den tradisjonelle maten som bringer de tydeligste assosiasjonene. Men det kan også være så mye annet av lukter som er innprentede minner fra barndommen eller tidligere julefeiringer. En gang i blant kommer minnene til overflaten når en duft trigger luktesansen. Hos de fleste gir dette gode minner, og det er nettopp disse gode følelsene vi ønsker å gjenopplive hver jul. Kom gjerne med dine personlige julelukt-favoritter. For den lukta vi forbinder med vår egen julefølelse er like forskjellig som vi er folk.

Foruten bestemors nypermanent, kan disse luktene frembringe assosiasjoner opp mot juletida for meg. Det holder lenge med 2 av disse i kombinasjon for at jeg skal få gjenopplivet en følelse av ro og høytid.

1. Klementin, tørkede klementinskall
2. Nellik; krydderkake, julesylte
3. Kanel; pepperkaker, eple-&kanel-te
4. Lukt av friskt granbar eller grantre
5. Furunål grønnsåpe
6. Varm limpistol
7. Nystekte småkaker
8. Røyk-os fra fyrstikker
9. Lutefisk-damp, iblandet lukt av stekt bacon
10. Nyåpnet norgesglass med tomtebrygg

Lykk øynene, og frembring et minne om din egen julelukt.
God Jul!