Hva skal til for at du føler deg lykkelig? Er det mulig å oppleve glede og lykke uten at du i andre perioder føler deg ulykkelig? Kan vi være lykkelige uavhengig av hva som hender rundt oss?

Vi kan ha perioder i livet der vi føler oss mer lykkelige enn ellers, og vi kan ha kortere øyeblikk der vi føler oss intenst lykkelige. Den stormende forelskelsen, dere blir kjærester, og du føler deg som det lykkeligste mennesket på jord. En stund. Eller når du jobber hardt for å oppnå noe, og du endelig klarer det og kjenner gleden fylle hele deg.

Tenk deg at du for første gang gjennomførte et maratonløp i dag, og du føler deg glad og lykkelig over at du mestret dette. Ville du følt deg like lykkelig hvis alle andre du kunne sammenligne deg med hadde klart å gjennomføre et maratonløp mange ganger? Hadde du følt deg like lykkelig dersom du selv hadde gjennomført et maratonløp mange ganger før, til og med med bedre tid enn i dag? Mange ganger er det slik, at lykken kommer gjennom våre sammenligninger. Vi kjenner gleden når vi får noe vi ikke har fra før, vi klarer noe vi ikke klarte tidligere, og du får til noe som andre rundt deg ikke får til.

Ønsker du å bli lykkeligere? En måte å oppnå dette på, er ved å stadig få mer og klare mer. Oppnå det neste målet der fremme. Er du ikke på vei mot neste mål, frustrerer det deg eller du kjeder deg. Stemmer det? En annen måte er å skifte fokus og begynne å fokusere på det du får til og det du er glad for å ha. Du kan styre fokuset inn mot dine beste og sterkeste sider, og kjenne hvor godt det er å være dyktigere, sterkere, flinkere og ha mer enn andre eller mer enn det du hadde før. Her kan man godt legge inn litt mer ydmykhet, men ikke så mye at du virkelig føler deg dårligere enn andre, for da forsvinner lykken også.

Har du noen gang følt deg lykkelig på en annen måte, der lykken er uavhengig av noen sammenligning, uavhengig av prestasjoner eller at du får noe nytt?

Ja, det er jeg sikker på at du har! Har du for eksempel gått en fjelltur, stoppet opp og sett utover et fantastisk landskap og bare stått der og følt deg glad, uten at du egentlig kommer på noen grunn til å være lykkelig? Har du sett et lite barn som leker, og bare vært der og glemt både tid og sted, mens barnets ferskhet i verden fyller rommet med en dyp varme og glede? Har du holdt på med noe, som du aldri har vurdert om du er god eller dårlig til, men som du lever deg inn i med hele deg? At du er tilstede fullt ut, ikke har tanker om andre ting eller hva resultatet skal bli?  Kjenn etter. Føl gleden av å bare være til. Føl gleden av det og dem du har rundt deg. Går det an å kjenne denne følelsen av fred, glede og lykke, hele tiden?

Mange ser ut til å tro at det som må oppfylles for at vi skal føle oss lykkelige, ligger i de ytre forholdene i livet vårt. Det kan være materiell velstand, rikdom, god helse, gode venner og parforhold. Dette kan være kilder til lykke, men vi vet alle at en person med dårlig helse kan føle seg lykkeligere enn en person med god helse. En person som nettopp har vunnet mange penger i lotto vil gjerne føle seg lykkeligere en stund, men så går livet tilbake til det normale og vil som regel raskt føle seg akkurat like lykkelig (eller ulykkelig) som før lottogevinsten kom. En endring i de ytre forholdene i livet vårt kan altså gi en kort endring i lykkenivået, men denne lykken er ikke varig.

Finnes varig lykke?

Dalai Lama snakker om varig lykke og hvordan vi kan oppnå dette. Han sier blant annet at «det hender at folk blander sammen lykke og nytelse. Slik jeg ser det, er den største lykke å oppnå det nivået av frigjøring hvor det ikke finnes lidelse. Det er sann, varig lykke. Sann lykke er nærmere forbundet med sinnet og hjertet. Lykke basert på fysisk nytelse er ustabil; den er der den ene dagen, men kan være borte den neste.» Videre sier han at «det å oppnå sann lykke kan kreve at du må forandre livssyn og måten å tenke på, og dette er ingen enkel sak.» Men, legger han til, «så lenge du ikke har den indre holdningen som fremkaller sinnsro, hjelper det ikke hvilke ytre bekvemmeligheter du har; de vil aldri kunne gi  den følelsen av glede og lykke du søker. Hvis du derimot har denne indre egenskapen, sinnsroen, en viss indre balanse, er det fortsatt mulig å leve et lykkelig og godt liv, selv om du mangler enkelte, ytre bekvemmeligheter som du vanligvis ville ansett som nødvendige for å være lykkelig.»

Kan lykken ligge der som et bakteppe og fylle hele tilværelsen din, mens du opplever de små oppturene og nedturene i livet?

Ja, det tror jeg den kan! Lykken, gleden og den indre freden har du dypt inni deg akkurat nå. Alt du trenger å gjøre er å lage plass for den. Gi den rom til å være. Pust dypt inn. Kjenn hvordan pusten fyller deg opp og siver sakte ut igjen. Kjenn at du lever. Kjenner du et hint av fred eller glede? Dette kan være starten på et liv der den indre freden oftere fyller livet ditt og verden rundt deg. Du kan ha kommet på sporet av ekte lykke.