Desember er her og vi koser oss med førjulsaktiviteter, sosiale sammenkomster og andre ting som hører denne tiden til. For det er jo en tid hvor alle skal være glade, hvor nestekjærligheten og samholdet er sterkere enn noen sinne og alle får sine ønsker oppfylt! Eller er det ikke?

Høytiden kan være en vanskelig tid for mange. Skyldes det bare at de er noen surpomper, eller kan det være andre grunner til at jula kommer med vonde eller blandede følelser for enkelte? Årsakene til at julen ikke er så ensidig positiv for noen kan være mange, men det finnes noen tips som kan gjøre det lettere.

Stress

Desember er ikke bare måneden for juleferie, sang ved pianoet og avslapning foran peisen… For mange er det i forkant av dette den travleste tiden av året. Eksamener skal gjennomføres, jobbprosjekter rundes av, fritidsaktivitetene skal ha avslutninger, lokale tilstelninger skal holdes, julegaver kjøpes inn, julekort skal produseres og sendes ut, og hver en krok av huset skal vaskes og pyntes. I tillegg føler noen på en forventning til alt fra å bake sju slag, lage eget julepålegg, gode middager, hjemmelaget julepynt og julegaver. 

Forventninger

Sjelden er forventningene til en perfekt fasade mer påtrengende enn i juletida. Vi ser at naboene og Facebook-vennene våre pynter storslagne julehus, i lunsjpausene diskuterer vi hvordan vi skal overgå fjorårets julegaver, vi skal glitre på julebordet og andre tilstelninger. I tillegg gir media oss stadig “innblikk” i hvordan den perfekte jul er, gjennom reklamer og juleprogrammer. For de som allerede føler seg bleke og slitne av årstida, som ikke har romslig økonomi eller helst bare vil sove på sofaen etter jobben, kan det være vanskelig å føle at man lever opp til standarden.

Refleksjon blir til grubling

Julen er tid for refleksjon over sitt eget liv. Refleksjonene kan føre til takknemlighet og glede over det positive man har i livet sitt. Men for noen vil det også føre til refleksjon rundt aspekter ved livet som ikke bare er gode, og i noen tilfeller også til en følelse av utilstrekkelighet og utilfredshet.

Kjøpepress

Det er koselig å kjøpe flotte gaver til sine nærmeste for å vise at man bryr seg om dem, og vil dem godt. Men ønsket om å kjøpe gaver til både familie, slektninger, venner og bekjente kan bli en tung økonomisk byrde. Mange har store utgifter i desember, og utgifter til gaver som man ønsker at alle skal bli fornøyd med kan bli store, og lede til økonomisk bekymring. Noen vil også føle ubehag eller irritasjon over at jula er blitt så kommersiell.

Vanskelige relasjoner

Jula er tida for å kose seg med sine nærmeste. Men familieidyllen slår i mange tilfeller sprekker. Det kan f.eks være en utfordring å finne gode løsninger og ha et godt samarbeid om barna med en eks-partner. Selv om man gjerne skulle ønske at alt gikk knirkefritt, så drikker onkel Rolf seg full under julegaveåpningen i år igjen, for tante Gerd blir julekvelden ødelagt fordi hun ikke fikk ribbesvoren sprø, Påsan gråter ustanselig fordi alle ventingen sliter på et forventingsfullt barns tålmodighet, eks-svigermor insisterer på at barnebarna heller skal være med henne på selskap 2. juledag, og tenåringen forsvinner ut av huset så fort som mulig for å feste sammen med kompisene. Vi hører stadig at jula er en tid for å være sammen med de man er glad i, men for noen innebærer det også utfordringer. 

Savn og ensomhet

Jula er en tid for ettertanke. For mange innebærer det tanker om og lengsel etter de man ikke kan feire jul sammen med. For noen kan det være mennesker som har gått bort, savn etter barn man ikke har fått, eller barn man ikke får feiret julen sammen med. Slike følelser kan bli ekstra vonde og såre rundt høytidene. Andre mennesker er ensomme i det daglige, og julen blir en ekstra påminnelse om denne ensomheten. Den kan føles større når man tenker på at “alle andre” nå er sammen med sine kjente og kjære, mens en selv sitter mye for seg selv.

Hvis du kjenner deg igjen i noen av punktene ovenfor, kan du kanskje ha nytte av noen av disse tipsene:

Våg å sette grenser

Våg å sette grenser for hvor mange og dyre julegaver du kjøper. Foreslå for venner og familie at dere ikke bruker så mye penger på gaver i år, eller at dere begrenser antallet. Mange vil synes det er greit med et slikt initiativ. Aksepter egne begrensninger, og takk nei til noen invitasjoner eller tilstelninger dersom du føler det går på bekostning av helse og humør. Ikke gi deg med på hodeløse feiringer med stort alkoholinntak flere ganger enn du selv føler gjør deg godt.

Dropp perfeksjonismen

Fasaden trenger ikke være perfekt selv om det er jul. Det er ikke sikkert at hele familien trenger nye antrekk, at huset må skures med tannbørste eller at du må ha sju slag kaker. Dette er særlig viktig å senke skuldrene dersom du skal være vert eller vertinne. Husk at dine gjester ønsker å hygge seg sammen med deg – ikke se deg som en utslitt vaskefille.

Ikke la deg lure!

Det blir kanskje lettere å droppe perfeksjonismen dersom du forstår at “du blir lurt”. Virkeligheten er ikke som i TV-reklamene. Det er sjelden at huset skinner av nypolere gulv og nyinnkjøpt interiør for hundretusener av kroner. Eller at det glitrer i både klær, hår, øyne og tenner hos den lykkelige familie, mens julenissesleden skimtes på nattehimmelen gjennom vinduet. Ikke fortvil om jula ikke er sånn – den er ikke det hos noen! Og det er slett ikke sikkert at det er noe mer rom for nærhet, varme, oppriktighet og ekte juleglede hos de som har det tilnærmet slik heller.

Vær takknemlig for det du har

Det er helt greit å savne de man ikke lenger har hos seg eller at noe føles ekstra sårt i juletida. Men det er også fint å prøve å sette pris på de man har –  de man feirer julen sammen med, de som sender julekort eller på andre måter viser at de tenker på deg. Du kan tillate deg å kose deg med butikkjøpte kaker og julelys fra Nille. Vi må forsøke å ikke bli opphengt i tanker om alt som skulle, kunne og burde vært bedre. Forsøk å erstatte overdreven grubling, med oppmerksom tilstedeværelse . Tillat deg selv å nyte de små tingene, gode øyeblikkene og lyspunktene som jula byr på.

Fokuser på hva du kan gjøre for andre

Om du føler deg alene og ensom i jula, så kan du se på det som en mulighet for å gjøre noe fint for andre. Bruk juletiden til å dyrke fram din generøsitet og nestekjærlighet. Det innebærer ikke nødvendigvis å bruke penger på andre. Det kan være noe så enkelt som å be naboen på prat over gløgg eller kaffe, hjelpe til på et julearrangement, gjøre en annen frivillig innsats, eller benytte jula til å ta kontakt med noen du setter pris på og takke dem.

Husk at du trolig ikke vil finne den gode julestemningen i stresset, perfeksjonismen eller forestillingene om hvordan jula bør være. Den magiske julestemningen kommer til deg gjennom sansene dine. Og i mitt neste innlegg her på Zuna vil jeg gi deg noen tips til hvordan du kan erfare akkurat dette.

Zuna ønsker deg en fredelig og god adventstid!