“To be great you first have to be grateful”
– 

For å kunne ha et godt liv må vi være i stand til å se og sette pris på det gode i livet vårt, og for å være en stor person må vi også være i stand til å uttrykke disse følelsene.

Når var forrige gang du kjente på takknemligheten, sa takk til noen eller uttrykte din takknemlighet på andre måter? Å si takk er ikke så vanskelig, men det er viktig at det ikke bare blir ord. Det er viktig å virkelig kunne kjenne takknemligheten, og føle at vi er i stand til å sette pris på livet og menneskene rundt oss.  

Zuna gir deg ti tips til hvordan du kan gjøre dette!

1. Start med et morgenrituale. Bruk noen minutter hver morgen til å lukke øynene og tenke på alt du er takknemlig for. Slik bevisstgjør du deg selv på alt det gode du har i livet ditt, i stedet for å bruke hvert minutt av dagen på å tenke på det som stresser deg og det som er vanskelig. Tenk på det positive ved stedet du bor, menneskene i livet ditt, kjæledyrene dine, gjenstandene du har i huset ditt,  at du er frisk (eller de delene av kroppen din som er friske), alt positivt du har opplevd og kan se fram mot.

2. Lev dagen i takknemlighet Her er et tips fra Dalai Lama til hvordan du kan starte dagen: “Everyday, think as you wake up, ‘Today I am fortunate to have woken up, I am alive, I have a precious human life, I am not going to waste it. I am going to use all my energies to develop myself, to expand my heart out to others, to achieve enlightenment for the benefit of all beings, I am going to have kind thoughts towards others, I am not going to get angry or think badly about others, I am going to benefit others as much as I can.”

3. Gi noen en klem Noen er veldig gode på å uttrykke takknemlighet og andre gode følelser med en klem eller et klapp på skuldra. Men mange av oss nordmenn har en svært omfattende intimsone som vi ikke ønsker å slippe andre innenfor. Ofte føles det upassende å gi noen en klem. Men med mennesker vi har et nært og godt forhold til, er det viktig å kunne gi en god klem med jevne mellomrom. Det er en enkel måte å vise at man setter pris på hverandre på.

4. Send et takkekort eller det ekstra julekortet i år. Ofte sender vi ut gratulasjoner og kort til de vi føler at vi bør gjøre det til, kanskje ut fra en viss følelse av plikt. Men har du tenkt på hvem du har lyst til å sende julekort til? Antageligvis har det i løpet av året dukket opp ett eller flere mennesker i livet ditt som har betydd noe for deg eller som du føler takknemlighet til og godhet for. Send et lite kort hvor du forteller dem det!

5. Gjør noen en tjeneste -uten å forvente å få noe tilbake. Hent en kopp kaffe til noen, spør om du kan kjøpe med noe for noen når du skal på butikken, tilby noen skyss hjem fra jobb. Vær takknemlig for at du har mulighet til å være litt storsinnet og gjøre noe for andre uten å behøve å tenke på at du må ha noe igjen for det. Du er virkelig priviligert når du oppdager at du faktisk har evnen og muligheten til å gjøre dagen bedre for noen andre.

6. Gi en liten gave eller en oppmerksomhet Du har sikkert mange å kjøpe julegave til i år. Men kanskje er det også noen som fortjener en liten oppmerksomhet for innsatsen de har gjort dette året, eller bare fordi de er til? Hva med å takke en hyggelig kollega, nabo, lærer, fotballtrener e.l. med en julestjerne, en pose twist, en boks hjemmebakte kjeks eller lignende? Å oppdage at noen har lagt merke til og satt pris på dem i året som har gått, vil varme og glede mange vel så mye som de kostbare gavene.

7. Overrask noen Dette er nokså likt punkt nr. 5, men med en liten vri. Utfør en hyggelig gest eller en tjeneste for noen uten at de forventer det eller er klar over det. Overrask partneren din med favorittmiddagen når han eller hun kommer hjem fra jobben, overrask noen i familien med å ha rengjort bilen for dem når de skal avgårde på morgenen, legg et kort, en snack eller annet i veska til noen i familien når de drar på jobb eller skole.

8. Anerkjenn noen offentlig. Eller framsnakk dem, som vi nå sier her til lands! Skryt av eller si noe pent om noen på arbeidsplassen, skolen, i lokalavisa eller på Facebookstatusen din. Hedre de som hedres bør! Om du må snakke om andre på jobben eller på butikken, så kan du jo prøve å se om du kommer på noen du har noe positivt å si om? 

9. Spesifiser og få det ned på papiret! Dette er en veldig koselig “øvelse” du kan gjøre for dine nærmeste venner eller familie. Bruk 5-10 minutter på å skrive ned hvilke egenskaper og handlinger som gjør at du setter pris på dem. Mange har nok en vag anelse om at du er glad i dem og er takknemlig for at de er en del av livet deres.

10. Vær takknemlig for dine utfordringer Noen ganger kan det være vanskelig  å føle takknemlighet. Vi greier ikke slippe tanken på alt som er ubehagelig i livet, mennesker vi synes har behandlet oss urettferdig, utfordringene vi har i livet vårt og de negative opplevelsene vi har hatt som gjør oss sikre på at det venter flere av dem rundt neste sving. Når de negative følelsene tar overhånd, kan du trekke pusten dypt, lukke øynene og minne deg selv på alt du er takknemlig for. Vær takknemlig for selv de små lyspunktene i livet. Etterhvert vil du også kunne lære å sette pris på utfordringene som livet byr deg på. Negative opplevelser og utfordringer hjelper deg å vokse som menneske, og vonde opplevelser har det største potensialet for å få deg til å innse hva som virkelig betyr noe.

~ A thankful heart is not only the greatest virtue, but the parent of all other virtues ~