Trenger ditt hjem en opprydning?
 

 

Mang en kreativ sjel bor i et kaotisk hjem og ser ut til å synes at det er greit. Jeg tror at man skapermer flyt, kreativitet og følelse av velvære i livet i et mer organisert hjem. Andre fordeler med å ta en skikkelig opprydning er at det blir lettere å finne ting når du trenger dem og at det føles bedre å leve i mindre kaotiske omgivelser. Du bli mindre stresset – og det kan føre til færre konflikter i familielivet. Ikke før du virkelig har “decluttret”, vil du se hvor mye tid og energi du bruker på å leve i et ustruktert og overfylt hjem.

Jeg liker det engelske “declutter”  – for det norske ordet opprydning gir ikke helt samme mening. Decluttering innebærer noe mer enn bare overfladisk rydding: her går man grundigere til verks!  Når vi rydder ender det ofte opp med at vi gjør det motsatte av å “declutter”. Vi gjemmer bort rotet ved å stappe ting inn i skuffer og skap. Ved decluttering tas ting ut og fram, og organiseres. Noen av poenget er at du skal få rot og skrot, og gjenstander som du ikke har noe glede av å ha i huset ditt UT.

Bli kvitt alle tingene du har liggende i hjemmet ditt, som ikke får deg til å smile når du ser dem! Hvis du ikke elsker tingen, så fortjener den å bli elsket av en annen. Gi det bort til et veldedig formål, spør venner og familie om de har behov for det (ikke dump rotet ditt hos andre uten å spørre først!) eller selg det. Du kan f.eks arrangere et garasjesalg eller legge det ut til salgs på Finn.no. Du ønsker å bli kvitt skrotet en gang for alle, ikke bare finne en ny plass til det på din egen eiendom. Nå før jul er det en god idé å ta noen telefoner til ildsjeler som arbeider for å gi fattige i andre land eller her i Norge, en bedre jul. Du har sannsynligvis noe klær, leker eller nyttegjenstander som kunne fått et “nytt liv” hos noen som trenger det mer enn deg.  (Kontakt meg gjerne dersom du trenger tips om organisasjoner som har behov for dette nå, eller om du vet av noen som samler inn!)

Å “declutre”  kan være et stort prosjekt for mange, så her bør man gå systematisk til verks. Det er ikke noe som kan gjøres i løpet av en dag. Et godt tips er å sette av noe tid hver dag (det trenger ikke være mer enn en halvtime  – bruk stoppeklokke!) fram mot jul, hvor du tar for deg ett og ett rom i huset. De største utfordringene er som regel kjøkkenet (med alt av kjøkkenskaper), badet og rom med klesskap i. For ikke å snakke om gangen eller garderoben!

Mange steder i huset vil det også være behov for bedre organisering etter at dere har decluttret. De fleste familier har sine soner hvor det alltid hoper seg opp rot! Har dere kanskje en skuff som alle i familien kaster fra seg ting i ? Må du lete gjennom denne skuffen flere ganger i uken for å finne igjen noe har lagt der? Kjøp inn små esker og ha i skuffene, gjerne en til hver i familien. Da blir det mye lettere å finne igjen tingene enn om de bare ligger strødd i en skuff sammen med verktøyet til mannen, hårstrikkene til tenåringen og mobilladere og brev fra skolen til ungene.

Hvis du har bestemt deg for å declutre huset ditt før jul, kan jeg anbefale en regel som er nyttig å forholde seg til. For det kan være tungt for mange av oss å faktisk kvitte oss med ting, selv om vi ikke liker dem!

Men regelen er: Hvis du hverken synes det er vakkert eller nyttig – så kvitt deg med det!

1. Er det vakkert? Mange føler stor emosjonell motstand mot å kvitte seg med ting. Det kan skyldes at tingen har en emosjonell verdi for deg som gjør at du elsker den. Men det kan også bety at tingen gir deg dårlig samvittighet, og at du føler at du må beholde den, selv om du hverken synes den er vakker eller nyttig. Når du skal “declutre” er det viktig at du greier å sortere, ikke bare sakene, men også dine følelser for dem. Det som virkelig gir deg gode følelser og som du setter pris på beholder du. Men du trenger ikke beholde alt du noen sinne har fått i gave fra noen eller kjøpt på impuls, bare fordi du ikke har samvittighet til å kaste det. Få det vekk hvis det ikke gir deg gode følelser!

2. Er det nyttig? Har du brukt denne gjenstanden i løpet av det siste året? Har du en nyere og bedre utgave av tingen, men vil ha to for sikkerhets skyld? Trenger du virkelig to? Vil det koste deg tjue kroner og en tur på nærmeste butikk dersom du skulle trenge en slik i løpet av de neste ti årene? Eller kanskje du til og med kan spørre naboen eller broren din om å få låne hans dersom du finner ut at du har brukt for en tre år fram i tid? Vær realistisk og –

Hvis du hverken synes det er vakkert eller nyttig – så kvitt deg med det!

Poenget er at du skal få et hjem du trives i, som er lett å holde orden i, hvor du har pene og nyttige ting som du setter pris på og som ikke føles som et kaotisk museum av skrot som du har samlet opp gjennom livet. Hjemmet er et sted hvor mange tilbringer mye tid, og det er viktig at det er et sted som DU slapper av i, og som du føler med hele ditt hjerte at er hjemmet ditt. Og du fortjener å puste fritt i ditt eget hjem!

Dette er et supert prosjekt å starte på nå som det fremdeles er god tid igjen til jul. Selv har jeg declutret nesten hele huset allerede, og jeg gleder meg veldig til juleforberedelsene starter. En av fordelene med å ha mindre ting og rot, er også at du virkelig kan kose deg med å pynte til jul, uten at du føler at huset blir fullstendig overfylt. Det skal være litt ekstra luft i et hjem, slik at det er naturlig rom for å pynte til høytidsdagene.

Prøv noen dager med decluttring – det er ikke mange rom som skal til før du innser at dette er verdt det og at du ønsker å få declutteret hele huset før jul! Lykke til!