“Jeg ønsker å være akkurat som deg” – sa den unge larven til sommerfuglen.

“Hver dag drømmer jeg om å ha vakre fargerike vinger som vil ta meg til steder jeg aldri har vært, i hastigheter jeg aldri trodde var mulig. Hvis jeg hadde vinger som deg ville jeg utforsket dette enorme landet, danset med ettermiddagsbrisen, moret meg mens jeg ble jaget av uskyldige barn og badet i solen ved elva mens jeg kysset hver blomst i nabolaget!”

Den praktfulle sommerfuglen så på larven og svarte med visdom – “.. Hvis det er ditt hjertes sanne ønske, så kan ingenting på denne jord stoppe deg fra å nå dine drømmer. Men før det skjer må du være villig til å møte utfordringene foran deg”

“Hvilke utfordringer er det?” – sa larven mens den vred seg i frykt.

“Vel, du må krype før du kan klare å fly. Du vil sannsynligvis bli jaget av sultne fugler før du blir smidig nok til å flykte fra lekende barn. Du må beskytte deg selv fra kraftig regn og sterk vind før du kan surfe i brisen og sole deg nær vannet. Og det viktigste – det vil komme en tid når du blir nødt til  å trekke deg tilbake inne i en kokong helt alene.”

“En kokong?!” – spurte larven som nå var i ferd med å komme på andre tanker i forhold til drømmene sine…

“Kokongen er uunngåelig, med mindre du ønsker å være en larve hele livet. Det er mørkt og ubehagelig på innsiden og du vil føle deg isolert og fanget til tider. Vær sterk, og du vil oppleve den mirakuløse forvandlingen som vil sette deg fri. Men i løpet av den prosessen må du gi slipp på din identitet som larve og ditt liv som du kjenner det. Bare da vil du være sterk nok til bryte gjennom kokongen. “

Vil jeg da endelig være i stand til å kysse blomstene? – spurte larven ivrig.

“Ja. Men vi sommerfugler kysser ikke blomster for vår egen skyld. Klart det er moro, men vi gjør det for at pollen skal spre seg over landet. Slik at nye planter og trær kan vokse og bladene vil være mat og husly til andre unge sommerfugllarver akkurat som deg. “

– Rai Santana,
oversatt til norsk av Zuna.