Ser du for deg piggsvinet? Strittende, sammenrullet og redd? Jeg bruker det redde piggsvinet som bilde på menneskets angst. Fysiske øvelser for motvirkning av angst vil virke i motsatt retning av de fysiske anstrengelsene som piggsvinet gjør; kroppen skal nemlig foldes ut igjen. Kroppen skal trenes på å hindre sammenknytninger, øves i positiv sansing og fysiske bevegelser som er med på å styrke psyken og lede tankebanene inn på positive veier; altså vrangveien av det du gjenkjenner som stressreaksjoner.

Vi har alle hørt uttrykket “en sunn sjel i et sunt legeme”. Men min tekst er hverken et kostholds- eller treningsprogram. Hvordan mat og trening passer best inn for deg, finner du ut av etterhvert. Men ordtaket sier noe viktig. Sjel og legeme henger sammen på en måte vi ikke er oss selv bevisst.

Sørg for ro og fred, og sett deg godt til rette i en stol, ha rommet i ro for deg selv.

Pusten
er en gjennomgående rød tråd, den glemmer vi så lett å være oppmerksomme på, for den går jo av seg selv. Lange, rolige, inn- og utåndinger. Jeg gir deg påminnelser om pusten gjennom hele teksten.

Hold øynene lukket sånn til å begynne med, for å kunne fokusere bedre på hver øvelse. La det være stille rundt deg.
Vi starter med de første stress-symptomene; rynkede øyenbryn – muskler i pannen og i ansiktet. Forskere har funnet ut at 15 minutters ansikts- og hodemassasje gjør underverker for slippe stresset, for fokus og produktivitet. Med langfingrene starter du mellom øynene og drar huden i pannen opp mot hårfestet. Varier med bruke alle fingrene til å dra huden opp fra øyenbryne og opp mot tinningen. Masser rolig, og finn flere punkter i hodet og ansiktet som du kjenner gir avslapning.
Husk rolig pust.

Et lite eksperiment; Kjenn den store innvirkningen det har på ditt sinn når du presser huden over øyenbrynene ned, skaper en “sint” fold og holder den der ei stund. Så gjør du det motsatte; drar huden over øyenbrynene opp.
– Hva skjedde med pusten? Du glemte de dype, lange dragene ikke sant? Pannerynkingen ga ingen god, indre avslapning.
Slik fungerer hele kroppen din. Når du greier å bli bevisst på når kroppen og ansiktet ditt spenner seg, kan du alltid flytte fokuset over til din egen pust når det skjer.

Vi fortsetter med en ny øvelse, sittende, med øynene lukket.

Sansene våre er utmerket til å toppe en avslapningsøvelse. Fokuser på å stimulere en sans av gangen nå til å begynne med. Du skal bli godt kjent med sansene dine og bli deg bevisst på hvordan du i hverdagen bruker sansene og hvordan du kan styre bruken til noe positivt for deg selv. Husk den langsomme, rolige pusten. Spis f.eks i langsomt tempo en liten bit sjokolade eller noe annet du liker, mens du virkelig bruker smakssansen. Minn deg på ordene til Eckhart Tolle om opplevelsen av nuet. Forsterk den gode smaken ved å finne positive ord for å beskrive følelsen. Eksempelvis kan du gjøre dette med hørselssansen en annen gang ved å lytte til avslappende musikk, følelsessansen ved stryke en katt over ryggen. Husk de positive forsterkningene. Etterhvert kan du utføre kombinasjoner av flere sansestimulerende øvelser. Bare fantasien setter grenser for hva du kan velge, og etterhvert blir du flink til å finne roen i de fleste sansbare situasjoner.

-Ok, vi fortsetter denne bolken stående, etter å ha funnet deg et rolig sted med med den beste utsikten du greier å finne. Gjerne etter en spasertur ut i frisk luft. Frisk luft er unektelig det aller beste for kroppen og for hodet.
Stå, med føttene godt plantet i bakken/på gulvet. Husk pusten.

Rull skuldrene bakover, og sett de på plass med en utskutt brystkasse. Pust dypt og rolig. Armer og fingre skal henge avslappet.
Løft haka og ha et åpent blikk med avslappede øyenlokk. Blikket skal ikke møte sperrer som en vegg eller andre objekter som får blikket til å se ned og dermed komme nærmere det indre blikket ditt.
Blikket skal i motsetning til i en stress-situasjon – ha et fjernt fokus. Det riktige vil vel heller å si at det ikke skal være noe konkret fokus, da blikket bare skal hvile over horisonten, feltet over der hvor himmel møter landskap/sjø.
Det koster ikke så mye å komme med et smil når du er kommet til dette punktet.

Smilet er viktig, det sender positive signaler til kroppen og til tankene dine. Med denne kroppsholdningen har du lettere for å tolke signaler utenfra som positive. Du “lurer” tankebanene til å tolke alt til det gode. Du styrker deg på signalene du mottar. Og ikke minst, du utstråler positiv energi, noe som andre oppdager, og andre vil sende positiv energi tilbake. Du vil komme inn i en positiv, oppbyggende sirkel.

Etterhvert som du tar disse øvelsene på alvor, vil du bli mer bevisst din pust, din kroppsholdning, dine sanser og ditt blikk og smil i hverdagen. Du vil lettere komme i kontakt med deg selv og ditt indre. Senere vil denne kroppsholdningen bli en naturlig del av deg. Selvbildet styrkes. Du får lettere overskudd til å ha kontakt med dine medmennesker. Du vil utstråle en indre ro, en positivitet, noe som vil gjenspeile seg i hvordan andre forholder seg til deg.

Den fullkomne motpolen til en angstknyttet kropp, er nettopp det bildet Zuna har valgt i sin facebooklogo. Den dagen du føler at det faller deg naturlig å strekke hendene i været og smile etter å ha nådd utsiktspunktet ditt på din spasertur, er det et signal om at du har begynt å opparbeide deg et sterkt selvbilde. Ikke nok med at mannen i logoen har hendene i været, men han våger også å miste kontakten med bakken litt. Han tar sats, bretter kroppen bakover – og stuper i lagunen – mot det ukjente – uten frykt.

Zuna takker VanillaIce for nok et godt bidrag, og ønsker alle nye lesere velkommen til Zuna forum!