I dagens samfunn er kaos naturlig og ofte uunngåelig. Derfor er det viktig å lære seg å finne fred og sinnsro midt i kaoset. Livet er uforutsigbart og vil gi oss mange ulike opplevelser, følelser og sinnsstemninger som kan være utfordrende. Noen ganger kan de virke nesten uutholdelige. Men under alt av kaos, distraksjoner, konflikter, drama og problemer finnes det et stille sted du kan hvile i. Det stedet finnes inne i deg.

Har du noen gang vært i en overfylt t-banevogn eller i en travel gate, eller følt deg overveldet av en opprørende diskusjon eller et møte som aldri tar slutt?

En meditasjonlærer sa en gang at det er ikke er noen forskjell mellom det å meditere i en hule eller i sentrum av en by. Indre fred finnes nemlig inne i oss og er ikke avhengig av ytre omstendigheter. Selv om dette utvilsomt er sant, er det definitivt en prøvelse når livet er fullt av kaos eller negativitet.

Å ha indre fred er ikke det samme som å være lykkelig. Når vanskelige eller smertefullt ting skjer, som hvis du blir alvorlig syk, ved tapet av en nær person eller når ektefellen går fra deg, vil du ikke føle deg lykkelig. Snarere tvert imot. Men det betyr ikke at du ikke kan ha indre fred. Under tårer og sorg det kan være en dyp indre stillhet og fred, og den kan være der uavhengig av omstendighetene.

For å bevare din indre fred må du hele tiden være i stand til å gi slipp. Det betyr ikke at du skal stenge følelsene ute, men at du etterhvert bør gi slipp på dem. For så snart du begynner å dvele ved dem og klamre deg til dem vil harme, irritasjon, bitterhet eller sinne oppstå, og du skaper lidelse for deg selv. Du blir en fange av dine følelser og du mister balansen. Å gi slipp betyr ikke at du skal benekte dine følelser. Du kan føle alle slags følelser;  tristhet, glede, angst eller latter.

Poenget er at du ikke holder fast ved disse følelsene. De kommer og går. Vise menn eller buddhistiske munker har ikke noe som du ikke har. De har bare bevisstheten om at de er noe mer enn det som kommer og går, og som er i stadig forandring. Hvis du erkjenner for deg selv at det ytre er i stadig forandring og at alt går over, men at du i kjernen av deg selv er noe mer enn de ytre faktorene i livet ditt, kan du også finne indre fred.

Du kan ikke hindre sorgens fugler i å fly over ditt hode, men du kan hindre dem i å bygge rede i ditt hår.”

En av de mest grunnleggende åndelige forståelser er bevisstheten om at alle ting kommer og går, at vi ikke kan klamre oss til noe i verden, ikke engang nytelse, uten også å skape lidelse. Hvis alt er forgjengelig, inkludert oss selv og våre følelser, så har det er ingen hensikt i å holde fast ved og prøve å få disse følelsene til å vare for alltid. Vi aksepterer vår egen prosess og at livet har flere sider. Hvis du, midt i uroen, kan finne bare ett øyeblikk av indre fred, så vil hele livet ditt vil bli mer gledesfylt. Gjennom meditasjon kan du bli mer bevisst dine egne følelser når de oppstår,og kan bruke litt tid på å slappe av og se de i et større perspektiv før de tar over hele din eksistens.

Dersom noe i livet ditt ikke kan endres kan du endre din holdning til dem. Du kan ikke alltid styre vinden, men du kan justere seilene. Du kan enten klandre deg selv eller andre, eller du kan akseptere det ytre som oppstår til enhver tid. Da vil du etterhvert se at indre fred er din vei til frihet.

Les også mine innlegg Derfor bør du meditere og Kom i gang med meditasjon.

“Serenity is not freedom from the storm, but peace amid the storm”