Vi lever i en tid hvor det er relativt lett å få overfladiske bekjentskaper. For mange er det viktig å ha et stort nettverk. Men det er minst like viktig å ha nære og meningsfulle relasjoner, og ha mennesker i livet som du vet vil stille opp for deg i gode og vonde dager. Det å få være en god venn og en betydningsfull del av noens liv, vil gjøre tilværelsen rikere enn hundrevis av overfladiske bekjentskaper noen gang vil.

Zuna gir deg 10 tips til hvordan du kan skape gode og nære relasjoner!

1. Engasjer deg i andres liv
Legg merke til hva den andre er opptatt av og snakker om. Ring eller send en sms for å spørre hvordan det har gått f.eks etter en legetime, eksamen eller et møte de har snakket om. Tilby deg å hjelpe til eller bidra med noe når en venn har det travelt eller er i en vanskelig situasjon.

2. Gi av deg selv
Dersom du ønsker et ekte og meningsfullt vennskap, må du være villig til å åpne deg for den andre. Du må våge å være tillitsfull og fortelle noe personlig om deg selv. Ved å være ærlig om bekymringer eller problemer som du har i ditt liv, åpner du døren for at den andre skal åpne seg for deg. Dersom du alltid har det “kjempebra” og bare vil snakke om hva du skal ha til middag og hva du så på TV kvelden i forveien, vil det være vanskelig for andre å oppleve deg som en nær venn. Men husk å dele og fortelle om det positive, slik at den andre ikke føler at du bare vil overøse han med dine problemer.

3. Bli en bedre lytter
Å være en god lytter er mer enn å vente pent til det er din tur å snakke. Lev deg inn i det andre forteller deg, og still spørsmål om det du lurer på. Vær oppmerksom på forskjellen mellom å bli spurt om råd og bli bedt om å lytte, uten at den andre trenger å presisere det. Som oftest ønsker vi bare å få snakke med noen om våre opplevelser og følelser, og er ikke ute etter innspill til hvordan vi skal fikse ting. Ikke alt kan fikses –  og noen ganger er det å bare være tilstede med empati og tålmodighet det beste man kan gjøre.

4. Dra på tur sammen
Det er hyggelig å treffe venner på kafé, gå på kino eller spise lunsj sammen. Men det kan ta lang tid å komme under huden på hverandre ved slike korte møter. Dersom du ønsker å bli godt kjent med noen, så inviter dem med på tur! Ikke bare blir dere bedre kjent, men dere skaper også felles opplevelser og minner som dere kan bygge på i ettertid.

5. Lær bort noe
Dersom noen gir deg et kompliment for noe du kan, så tilby deg å lære dem det! Det kan være en matrett de liker, en type håndarbeid de vil lære seg, å bruke et dataprogram eller annet. Tenk gjennom hva du er god på og hva den andre kan ha glede av å lære seg.

6. Spør om hjelp
Vi mennesker liker å føle oss verdifulle for andre, og setter pris på å bli bedt om hjelp. Husk at vi alle har noe å lære av hverandre. Ha øyne og øre åpne for å fange opp på hvilken måte den andre kan berike livet ditt med nye ferdigheter eller kunnskap. Still spørsmål og be om råd på områder hvor den andre er flink, det kan være alt fra hagearbeid, sminke, trening til økonomiråd. De fleste vil sette pris på at du liker å lære noe av dem. Men vær forsiktig slik at de ikke føler seg utnyttet – å be om hjelp fra noen til noe de gjør mot betaling på jobben kan oppleves som irriterende. Så ikke be en snekker om snekkerhjelp, en dataingeniør om hjelp til å finne passordet til e-posten din eller en lege om råd for fotsoppen din hver gang du ser dem!  

7. Ha respekt for andres tid
Tid er mangelvare for mange, og det kan være veldig irriterende å oppleve at andre ikke respekter deres tid. Møt opp til avtaler når du sier du skal, og si fra i så god tid som mulig dersom du blir nødt til å avlyse. Når du ringer til en venn for å skravle, bør du spørre om de har tid til å snakke før du legger ut på en halvtimes monolog om hva som skjedde på jobben i dag. Det er ikke nødvendig å spørre dersom du kun skal gi en beskjed. Unngå også å sende “kjedebrev” på sms og e-post til mennesker i tidsklemma. Gode venner har tid til hverandre, men ikke nødvendigvis til å høre det ferskerste av sladder mens de arbeider overtid og har det travelt for å rekke fotballtrening med barna.

8. Del noe som er verdifullt for deg
Fortell den andre om en bok som har betydd mye for deg, musikk du er glad i eller et sted du liker å være, f.eks i naturen eller på en stamkafé. Tilby den andre å låne boka, spill musikken for dem eller ta dem med på dine favorittsteder. Da vil de føle at de kommer nærmere deg, og det kan gi dere flere felles referansepunkter og interesser. Introduserer dine venner for andre venner og din familie, det vil bringe dere mye nærmere hverandre.

9. Vær ærlig og oppriktig
Å være politisk korrekt eller enig i alt andre sier kan være en god måte å skape nye bekjentskaper på. Men det er et dårlig grunnlag for gode vennskap. Venner tåler å være uenige, og diskutere på en god måte. Det gjør deg til en ekte og forutsigbar person å være sammen med. De fleste vil føle at det skurrer litt etterhvert hvis du alltid er enige med dem, og det gjør dem usikre på hvem du egentlig er og hva du står for. Ha dine egne synspunkter og holdninger, samtidig som du har respekt for den andres. Å uttrykke sine meninger og tanker er lærerikt fordi dere gir hverandre mulighet til å komme med innspill og motargumenter. Livet blir mye mer interessant dersom man er åpen, lærevillig og i stand til å reflektere høyt sammen med andre, enn om man alltid må ha rett, være enig eller politisk korrekt. Du er ikke en kranglefant selv om du er åpen for siviliserte diskusjoner.

10. Unngå sladder
Å sladre er en enkel måte å komme i kontakt med noen på. Mange synes det er vanskelig å slutte med sladder. Men dersom du ønsker at andre skal stole på deg, må du være bevisst på hvilke signaler du sender ut. Dersom du bruker mye tid på å sladre om og baksnakke andre, så sender du sterke signaler om at du ikke er til å stole på. Andre vil unngå å være ærlig og fortrolig med deg, fordi de forstår at du sannsynligvis kommer til å sladre om dem også. Forsøk heller å snakke positivt om andre, og unngå å svare på spørsmål om andres privatliv. Du vil kanskje ikke være en like interessant person å sladre med, men du vil være mye mer pålitelig og troverdig.

“A true friend is someone that knows the song of your soul, and sings it back to you when you have forgotten the words.”

Hva er dine beste råd eller tips for å skape nære og gode vennskap?