Er du redd for å gå til tannlegen? Du er ikke alene! Dagen i dag har jeg gruet meg for i ukesvis – det var nemlig tid for Zunas tannlegetime! For noen år siden hadde jeg ekstrem tannlegeskrekk, og jeg kjører fremdeles 2 1/2 time for å komme til «riktig» tannlege!

Etter at jeg fant denne tannlegen har nemlig min tannlegeskrekk blitt mye bedre, og jeg føler meg derfor i stand til å skrive om dette fenomenet. Når man virkelig har tannlegeskrekk, vil både å skrive og lese om tannleger kunne føles veldig ubehagelig.

 

Årsaker til tannlegeskrekk:

1. Frykt for smerte
Mange tror at tannlegeskrekk først og fremst skyldes frykt for smerte. Noen har vonde minner fra tidligere tannlegebesøk som har gjort veldig vondt. Men frykten for smerte er faktisk sjeldent hovedårsaken til at man unngår tannlegen!

2. Frykt for situasjonen
Å komme inn på et tannlegekontor kan vekke vonde assosiasjoner hos mange. Lukter, lyder og synet av tannlegeutstyret vekker frykten. Noen føler seg også maktesløse og fanget i tannlegestolen.


3. Skam
De som har gått i årevis uten tannbehandling har ofte såpass store tannproblemer, at de skammer seg for å skulle åpne munnen og la noen se hvordan ståa er. Men husk at tannlegene ser på dårlige tenner det meste av dagen –  sjansen for at de skal bli sjokkert og synes dette er det verste de noen sinne har sett, er ganske liten. Om du skammer deg over tennene dine, kan du gjøre et bildesøk på google. Søk på «bad teeth» eller lignende. Du kan også ta en titt på denne siden. Kanskje dine ikke er SÅ ille allikevel?

4. Angst for angsten
Dette er ofte grunnen til at mange unngår situasjoner hvor de forventer å få angst. De gruer seg til de ubehagelige fysiske symptomene og følelsene som tannlegen skaper i dem. Kvalme, svette hender, hjertebank, urolig mage, svimmelhet og følelsen av å bare ønske å rømme, er veldig ubehagelige.

5. Frykt for regningen
Tannbehandling er dyrt, og dersom man har unngått tannlegen i mange år, kan det være overveldende å tenke på regningen.

Hvordan kommer du over tannlegeskrekken?

En av ti nordmenn har tannlegefobi. Hos omtrent halvparten av disse er angsten så sterk at de sjeldent eller aldri oppsøker tannlegen. Mange går med så sterk tannpine at de omtrent hverken greier å spise eller sove på natta. I slike situasjoner kan tannlegeskrekken redusere livskvaliteten betraktelig!

1. Finn en god tannlege

Hør med venner og bekjente om de kan anbefale en behagelig tannlege for deg. Det kan være en fordel å finne en relativt nyutdannet tannlege, da de har god kjennskap til fenomenet fra studietiden. Mange har vonde minner fra sadistiske skoletannleger, men det færreste tannleger i dag vil tillate seg å være brutale og ufølsomme ovenfor pasientene.

2. Be noen bestille time for deg

Hvis du har sterk angst for tannlegen, vil bare det å skulle ringe virke overveldende. Be en slektning eller venn bestille time for deg, og be de fortelle hvordan du har det når de ringer. Enten du ringer selv eller får noen til å ringe for deg, så spør om de tar hensyn til pasienter med tannlegeskrekk. Det er veldig viktig at du ikke kommer til en tannlege som vil gjøre angsten enda verre for deg!

3. Snakk med tannlegen!

Om nødvendig kan du be om at det ikke gjøres noe på din første time. Bare be om en samtale, og et overslag over hva som må gjøres. Fortell tannlegen nøyaktig hva du er redd for, enten det er smerten, situasjonen eller skam over dårlige tenner. Tenk gjennom hvordan du foretrekker at det gjøres – vil du at tannlegen skal fortelle deg alt hun gjør eller vil du heller høre på radio? Eller kanskje tannlegen skal småprate med deg eller assistenten om ting som ikke har noe med tenner å gjøre? Vil du se alle apparater før tannlegen tar de inn i munnen din, eller vil du helst ikke se noe? Selv foretrekker jeg å ligge med øynene lukket mens jeg hører på radio.

4. Be om bedøvelse!

Dersom du er redd for smerten, så be om bedøvelse! En venn av meg ba tannlegen gi så mye bedøvelse at tannlegen ble litt flau, og så gi han enda litt mer! Det er ikke nødvendig at tannbehandling skal gjøre veldig vondt nå. Vil ikke tannlegen gi deg tilstrekkelig bedøvelse, så har du feil tannlege!

5. Beroligende medisiner

For noen vil beroligende tabletter i forkant være det eneste som får dem til å makte å sette seg ned i tannlegestolen! Du vil føle deg mye mer avslappet og vil ikke merke de fysiske angstsymptomene i særlig stor grad. Det rimeligste og enkleste er om du får en tablett før du kommer, men noen tannleger tilbyr også lystgass eller full sedasjon.

6. Ta det etappevis

Dersom du har ventet lenge med å gå til tannlegen, kan det hende det blir dyrt å få ordnet opp i. Men det vil i de færreste tilfeller være en svær engangsutgift. Be om å få tatt litt etter litt, så får du fordelt utgiftene over tid. Noen tannleger kan også være villig til å la deg betale i avdrag. Dersom økonomi er hovedproblemet, bør du ringe rundt og høre med noen tannleger om hvordan dette kan ordnes.

7. This too shall pass

Hvorenn ubehagelig det er å være hos tannlegen, så varer det ikke evig! Tenk på at det er en kort periode, og planlegg noe morsomt senere på kvelden eller dagen. Tenk på dette mens du sitter i tannlegestolen. Snart er du ut derfra, og tannpinen vil forhåpentligvis være borte! Du overlever, livet går videre også etter tannlegebesøk – og  du slipper flere søvnløse netter og vanskelige måltider!

Hvilke erfaringer har du med tannleger? Kan du anbefale en tannlege for de med tannlegeskrekk? Skriv på forumet eller i kommentarfeltet under!