Trøtt og sliten? Du er ikke den eneste! Denne årstiden kan være en utfordring for de fleste av oss.

Zuna gir deg 10 tips til hvordan du kan få mer energi i vinterhalvåret.

1. Hvile

Forsøk å få nok søvn. 7-8 timers søvn pr. natt er ideelt for mange, men vanskelig å få til. Å sove på sofaen på ettermiddagen vil forstyrre nattesøvnen. Hvis du er veldig trøtt er det bedre å prøve nøkkeltrikset. Sett deg godt til rette i en stol, mens du holder et nøkkelknippe i hånda. Lukk øynene og slapp av. Når du holder på å sovne, vil nøkkelknippet falle i gulvet og lyden vekke deg. Det tar ikke lang tid, og du blir mer opplagt og effektiv etterpå.

2. Sollys

Lys påvirker reguleringen av signalhormonet serotonin og søvnhormonet melatonin, og blodomløpet i hjernen. Lite sollys kan gjøre deg deprimert, og kan også gjøre det vanskelig å sovne på kvelden. Det er ikke alltid så lett å få nok lys på denne tiden av året. Derfor bør du benytte anledningen når du har mulighet. Sørg for å være litt utendørs de dagene det er sol; spis lunsjen ute eller gå hjem fra jobben.

3. Frisk luft

Mangel på frisk luft gjør oksygenopptaket i blodet dårligere, og kan gi deg hodepine. Ha god ventilasjon eller lufting i rommene du oppholder deg i, og sørg for god lufting på soverommet. Dersom du sover på et rom med dårlig luft, vil du føle deg trøttere når du våkner enn om du hadde pustet inn frisk luft gjennom natta. Forsøk også å puste dypere når du er våken, trekk inn frisk luft så ofte du kan. Gå bort til vinduet på jobben, og trekk pusten dypt ti ganger.

4. Reis bort en helg

Alle har godt av å skifte stue i ny og ne, da får man litt avstand til hverdagens drama og bekymringer. Unn deg en helg på hotell, eller reis på besøk til en venn eller slektning. Det bør være noen du føler at du slapper godt av sammen med, og som ikke drar deg med på heseblesende aktiviteter når du trenger hvile. Å være hos en god venn kan også gi deg mulighet til å få snakke ut om ting som plager deg eller trekker energi ut av deg. Da vil du komme bedre i kontakt med følelser som murrer under overflaten, og det kan føles som om mange kilo løftes av skuldrene dine.

5. Unn deg en massasje

Ta deg en tur på et dagspa eller lignende etter arbeidstid, og få en energigivende massasje. Dersom du ikke har mulighet til det, så be partneren din eller en venninne pent om de vil gi deg en massasje. Berøring er avslappende i seg selv, og en god massasje kan også løse opp muskelspenninger.

6. Meditasjon

Regelmessig meditasjon gir mange fordeler både fysisk og psykisk. Det er ikke komplisert eller vanskelig, men kan være det hvis man forventer at det skal! Det er faktisk veldig naturlig og enkelt, så du trenger ikke å føle at det er en utfordrende oppgave som du skal mestre på en spektakulær måte.

7. Vær i bevegelse

Få i gang blodomløpet! Gå deg en tur, eller strekk litt på deg. Reis deg fra kontorstolen, og strekk på kroppen, rist og bøy noen ganger i løpet av arbeidsdagen. Rull på hodet og beveg det fra side til side med jevne mellomrom, for å unngå nakkestivhet.

8. Spis regelmessig

Ha kontroll på blodsukkeret. Spis små måltider med 3-4 timers mellomrom, da unngår du at blodsukkeret blir så lavt at du bare må hive innpå dårlig mat for å få et “boost”, som gjør at du kræsjer igjen like etterpå.

9. Slå av TVen

Slå av TVen og PCen noen timer på kveldene, og la øynene og hjernen få hvile. Gjør heller en avslappende aktivitet som å lese en god bok, gjøre håndarbeid eller småprat med partneren.

10. Vann

Mange drikker mye kaffe for å  holde seg våken på jobben. Prøv om du kan bytte ut ihvertfall halvparten av kaffekoppene med friskt  vann. Ha en vannflaske stående på kontorpulten. Mange er dønn slitne fordi de drikker for lite vann, de er rett og slett dehydrerte.

Hvis du ble enda mer stressa og sliten av å lese denne listen har jeg et siste råd til deg:

11. Slapp av!

Pust dypt og senk skuldrene. Livet dreier seg ikke bare om å leve opp til krav og forventinger, eller følge alle gode, fornuftige råd eller statlige anbefalinger. Dårlig samvittighet er den verste energityven av dem alle. Gjør noe morsomt og impulsivt, og lær deg å si nei med god samvittighet!