“Before enlightenment; chop wood, carry water.
After enlightenment; chop wood, carry water.”

 

 

 

Hva betyr dette buddhistiske visdomsordet? Vil ikke livet forandre seg dersom man blir “opplyst”? Det som i først og fremst endrer seg ettersom du kommer mer i kontakt med deg selv, er tilstedeværelsen i de aktivitetene og oppgavene du utfører. Hvis du nærmer deg en opplyst bevissthetstilstand blir du mer tilstede og oppmerksom i alt du foretar deg.

I En påminnelse om livet skrev jeg om da jeg begynte å legge merke til de små tingene i livet. Å leve på den måten kalles oppmerksomt nærvær eller mindfulness. Under meditasjon søker vi å stilne den indre tankestrømmen, og være helt tilstede i nuet. Mindfulness er en videreføring av den bevissthetstilstanden du opplever under meditasjon til andre situasjoner og aktiviteter. Barn er så mye bedre enn oss voksne på dette – derfor er verden et magisk sted for barn! Da jeg var liten var det å gå på skitur et magisk eventyr. Jeg husker fremdeles lyden av snø under skiene, kulden i ansiktet, følelsen av små snøfugg som dalte ned på nesa, smaken av snøfuggene når jeg prøvde å fange dem med tunga, lukten av kvae når vi rastet på tømmerstokker i skogen….

Etterhvert som jeg ble eldre mistet jeg evnen til denne tilstedeværelsen. På skitur kretset tankene ustanselig rundt ting som hvor langt jeg hadde igjen å gå, hva som hadde skjedd i går og hva jeg skulle gjøre uken etter. Jeg greide ikke lenger å se magien i opplevelsen –  jeg var ikke tilstede. Jeg sluttet å se, høre, lukte og føle, istedet var jeg blitt fanget av mine egne tanker.  

Jeg hadde mistet min evne til oppmerksomt nærvær. “Chop wood – carry water” – eller gå skitur. Handlingen er den samme, men hvordan vi opplever den –  om vi sanser opplevelsen og kjenner den fylle oss med begeistring og takknemlighet for livet eller om vi tar den for gitt – er forskjellig.  

“The soul is healed by being with children”

Å være sammen med små barn kan være en sterk påminnelse om denne tilstanden som vi alle har i oss. Hvis du har tatt deg tid til å dele opplevelsen med et barn som ser en regnbue for første gang eller som ser gjennom vinduet på årets første snøfall, så skjønner du hva jeg mener.

I voksen alder søker vi alskens opplevelser og reisemål for å få bare en liten smak av denne tilstanden igjen. Men sannheten er at vi ikke trenger å reise til fjerne strøk eller hoppe i fallskjerm for å føle oss levende. Alt vi trenger å gjøre er å våkne opp og være tilstede i våre egen hverdagsopplevelser.

Tror du ikke at du lever i en magisk verden? Lose your mind and come to your senses.

Zuna anbefaler: Det er nå du lever!