I august skrev jeg blogginnlegget Gode råd før studiestart. Nå er semesteret i full gang, og det kan kanskje være på sin plass med en motivasjonsboost for studentene? Motivasjon er viktig for alle som studerer, og kanskje særlig på dette tidspunktet når mange kan føle at de har tatt seg vann over hodet!

Zuna gir deg 7 tips som kan øke motivasjonen!

1. Hva motiverte deg?

Noen mennesker lar seg motivere av noe de ønsker å oppnå, mens andre motiveres av hva de kan unngå ved å utføre visse handlinger. Den beste motivasjonen vil være at du faktisk trives med det du studerer og har lyst til å lære mer! Prøv å komme i kontakt med hva som motiverte deg til å søke studiet, og hold fokus på det som i utgangspunktet gjorde at du startet.

2. Skriv en liste

Skriv en liste over hva du ønsker å oppnå (eller unngå) ved å studere! Det kan f.eks være aspekter ved det framtidige yrke du ønsker å ha, å få en god karakter, tilfredstillelse av å nå dine egne mål, bedre selvfølelse, slippe å ta eksamen på nytt, få omgjort noe av studielånet til stipend, framtidig lønn, muligheter på arbeidsmarkedet osv. Lag din egen liste og les gjennom den hver morgen!

3. Jobb med selvfølelsen din!

Lav motivasjon skyldes ofte lav selvfølelse. Du må ha tro på deg selv og at du kan lykkes med studiene for å greie det! Husk at du fortjener å lykkes og gjøre det du ønsker med livet ditt ! Dersom du trenger å jobbe med selvfølelsen din anbefaler jeg boka “Selvfølelse nå!” av Mia Törnblom.

4. Stress ned!

Noe stress kan være positivt, men kronisk stress kan gjøre det vanskeligere både å lære inn og huske pensum. Sov, spis, plei deg selv, gå ut og ta en øl, tren, se en film, les bøker som ikke har noe med pensum å gjøre –  hva som helst som får deg til å nyte livet iblant!

5. Sett av tid til det kjedelige!

Mange studenter opplever at de er supermotiverte for enkelte fag eller emner, mens andre fag må man bare gjennom (for meg var dette faget statistikk). Personlig synes jeg ikke man skal studere noe man synes er dørgende kjedelig – det er et tegn på at man ikke har funnet sin lidenskap. Men man kan være på riktig spor, selv om ikke alt engasjerer en like mye. Av og til må man bare være litt streng mot seg selv. Bestem deg for at du skal sette av f.eks 8 timer i uka til dette faget UANSETT. Selv om du ikke forstår noe av det du leser den ene dagen, så les videre neste dag. Hvis du er disiplinert så vil det løsne etterhvert. Men husk å bruke tid og fokus på det du synes er morsomt også – det er der den virkelige motivasjonen ligger!

6. Samarbeid med andre

Sannsynligheten er stor for at det er flere medstudenter som også føler seg litt overveldet. Å snakke med andre studenter og få bekreftelse på at dere er i samme båt, kan redusere stress og tvil i forhold til studiene. Ikke vær redd for å be andre forklare noe du ikke forstår, og del gledelig det du har lært med andre som spør! Å forklare noe for andre er en veldig effektiv måte for å lære seg noe godt og greie å uttrykke det med egne ord. Det vil være gull verdt på eksamen!

7. Fokuser på motivasjonen!

Uansett hvilke prosjekter du starter i løpet av livet, så er motivasjon et nøkkelord. Noen mennesker har sterk indre motivasjon – mens andre må jobbe med motivasjon hele tiden! Ikke la motivasjonen forsvinne for deg; arbeid med å bevare den gjennom hele semesteret. Jobb med lister, affirmasjoner og selvfølelse. Les bøker og blogger om motivasjon og måloppnåelse.

Meld deg inn i Zuna på Facebook og få oppdateringer når jeg legger ut flere motiverende og inspirerende innlegg!