For mange er høsten en tid for nedstemthet, eller til og med depresjon. Undersøkelser har vist at omlag 150.000 nordmenn blir hardt angrepet av høst- og vinterdepresjoner. 

I overkant av 450.000 av oss får en mildere form for depresjon. Tegn på at du er blitt rammet av en høstdepresjon kan være trøtthet, mindre overskudd, angstsymptomer, økt matlyst, manglende interesse for ting du vanligvis er interessert i, sosial tilbaketrekking og konsentrasjonsvansker.

10 tips til hvordan du kan unngå at høsten gjør deg deprimert.

1. Vær bevisst. Når man er deprimert er det lett for at man havner i en spiral av negative tanker. Bevisstgjør deg selv på at det er årstiden som gjør dette med deg. Kortere dager og mindre lys påvirker signalstoffene i hjernen din. Prøv å minn deg selv på at det skyldes årstiden – og at det ikke er livet som faktisk er håpløst.

2. Lys er livets mirakel! Mange eksperter anbefaler lysterapi mot depresjon. Lysterapi går ut på at man sitter foran en ”lysboks” som simulerer naturlig sollys. 20-30 minutter hver dag i et par uker skal visstnok lette depresjoner, og også gjøre nattesøvnen bedre. Det har blitt frarådet at mennesker som ikke er deprimerte bruker lysbehandling, da det kan gjøre dem for oppstemte. Dersom du lider av en mørketidsdepresjon, og har tid og penger til det, kan en reise til sydligere strøk være en god investering.

3. Vær i bevegelse. Så lenge været tillater det er høsten en flott årstid for turer i skog og mark. Mosjon motvirker også depresjon. Studier antyder at mosjon utløser en nevral flodbølge av kroppens eget
narkotikum, endorfin, og jo mer stoff som utløses, desto større er lykkefølelsen.

4. Ikke isoler deg. Vær sammen med venner og gjør morsomme ting. Erstatt turene på stranden med turer i høstnaturen, erstatt grillkvelder med “høstfester”, f.eks er gode retter av lammekjøtt en klassiker på høsten. Vær sammen med venner og skap hyggelige stunder!

5. Les bøker. Gjennom bøker kan du alltid reise til et helt annet sted enn der du fysisk befinner deg. Hva med å lese en bok om sol og sommer?

6. Skap en koselig atmosfære. Bruk muligheten nå som de mørke kveldene er her til å tenne stearinlys og skape en koselig stemning i hjemmet. De fleste av oss er flinke til å gjøre dette rundt juletider, men kanskje vi også burde begynne å pynte til høst?

7. Hør på oppmuntrende musikk. Når høstmelankolien setter inn er det fristende å høre på musikk som passer til sinnstemningen, men vær litt forsiktig med dette, da det fort kan gjøre deg enda mer nedfor.  Tyske forskere mener å ha bevist at klassisk musikk kan forhindre og redusere depresjon. Dersom du ikke liker klassisk musikk, kan du prøve å høre på annen musikk som du kjenner at løfter humøret. Dans!

8. Mediter! Jeg kan ikke få sagt dette ofte nok: mediter, mediter, mediter!

~Remember, spring always lives in your heart~