Jeg har skrevet mye om lykke, og det å sette pris på det gode man har i livet. Jeg har også skrevet om hvordan våre tanker og vår innstilling har stor betydning for hvordan vi opplever og forholder oss til livet.

Men jeg har utelatt et lite forbehold som jeg har tatt. Mange kan bli provosert av snakk om ”positiv tenkning”, og synes det er en overfladisk og urealistisk måte å se verden på. Jeg har selv vært en av dem. Det er nemlig ikke alltid sånn at positiv tenkning og en ”don’t worry, be happy”- innstilling til livet er av det gode. Faktisk kan en slik påtatt holdning til alt som skjer stå i veien for lykken. Det ender opp med at man fornekter det som faktisk er vondt og vanskelig, og nekter å forholde seg til det. Det er ikke veien til lykke. Det finnes ingen lykke i å være overfladisk og fornektende.

Lykke er en erkjennelse av at livet har mange faser, det har mye å by på både av godt og vondt. Å akseptere dette i bunnen av sin sjel innebærer også å akseptere sin egen sorg og smerte. Fordi man vet at alle følelser kommer og går, de er flyktige. Du kan akseptere at vonde følelser har kommet i veien for din lykke. Føl det. Forstå det. Gå gjennom det. Du trenger ikke å ignorere eller haste gjennom det vonde. La det være der. Men ikke knytt deg til det, ikke la det bli en del av den du er. Ikke mat det eller skap deg en identitet gjennom det vonde som kommer og går i livet ditt.

Tenk gjennom hva lykke er. Er lykken relativ? Er det den følelsen av takknemlighet og tilfredsstillelse du sitter igjen med når du sammenligner deg med andre? Føler du deg lykkelig ved det faktum at du tilfeldigvis er født inn i et av verdens rikeste land – at du slipper å sulte, være på flukt, være hjemløs, se dine nærmeste lide, være truet av epidemier, krig og overgrep? Nei, sannsynligvis føler du lite euforisk glede i hverdagen på grunn av dette faktum.

Men dersom du vinner 2 millioner i lykke vil du føle deg lykkelig? Ja, du vil sannsynligvis få en lykkerus ut av dette – fordi det er noe veldig få rundt deg faktisk opplever. Du føler deg heldig og privilegert og spesiell. Men tenk om du derfra bare ville omgås andre lottomillionærer – og de har vunnet 5, 10, 15 eller kanskje 50 millioner i lotto! Vil du fremdeles føle deg lykkelig på grunn av din egen gevinst? Ikke særlig lenge. Fordi det er en lykke basert på sammenligninger, det er en relativ følelse av lykke. Det er en veldig vanskelig form for lykke å holde fast i, fordi den avhenger av at du alltid kommer bedre ut av noe enn andre, eller din tidligere erfaringer.

Den absolutte lykke er indre fred. Den kommer gjennom aksept, kjærlighet og forståelse. Til deg selv, de rundt deg og til selve livet. Aksept for at livet er en prosess som krever både gode og vonde opplevelser for å kunne bidra til vekst. Og ikke bare tillater deg selv og andre å være i en prosess, men også tillater verden å ha sin prosess. Om du samtidig bevarer troen på det gode og positive – og på at det er verdt å kjempe for – da vil du oppdage en ny dimensjon av lykke. Der vil det ikke være behov for hverken å rømme fra eller klamre seg fast til noen følelser – hverken de gode eller de vonde.