Har du lyst til å bli kjent med nye mennesker og få nye venner, men vet ikke helt hvordan du skal gå fram? Zuna gir deg 10 gode råd!

1. Vær deg selv. Hvis du er ute etter å få nye venner, er det ingen vei utenom å være deg selv. Hvis personen ikke liker deg som du er, kommer dere antageligvis ikke til å være venner særlig lenge uansett.

2. Få kontakt. Anstreng deg for å virke utadvent, men husk å ikke overdriv! Vær smilende, ha øyekontakt med mennesker og start en samtale. Det er veldig lite sannsynlig at du blir kjent med nye mennesker hvis du ser sur ut eller unngår øyekontakt med mennesker. Vis at du er åpen for kontakt og vær bevisst på ditt eget kroppsspråk.

3. Ikke vær for negativ. Nordmenn elsker å klage, særlig på været. En klage kan være en god samtalestarter, men vær sikker på at misnøyen er noe dere har til felles. Ikke ta opp kontroversielle synspunkter første gang du snakker med noen. Prøv også å snu det til noe positivt, ekstremt negative mennesker har en tendens til å skyve andre fra seg. 

4. Still spørsmål og lytt. For mange kan frykten for at det skal oppstå pinlige pauser i samtalen ta overhånd. Ikke snakk for mye, mange eksperter anbefaler at man har en 30 / 70 % fordeling mellom snakking og lytting under smalltalk med folk man ikke kjenner så godt. Mange tror at de må virke interessante for at andre skal ha lyst til å bli kjent med dem, og snakker altfor mye. Sannheten er at det er din evne til å vise oppriktig interesse for andre som vil gjøre dem interessert i å bli kjent med deg.

5. Introduser deg selv. Hvis du møter en ny person på studiestedet, jobben, treningssenteret eller et annet sted hvor det er sannsynlig at du vil treffe dem igjen, så husk å introdusere deg selv. Gjør det gjerne mot slutten av samtalen. Å vite navnet på noen gjør at de vil føle at de kjenner deg bedre, og du vil også få deres navn. Neste gang du ser vedkommende kan du si f.eks “Hei Anette!”. Det høres bedre og mer personlig ut enn “Hei du!”

6. Vis interesse og entusiasme. Dersom du har lyst til å bli kjent med nye mennesker, bør du være interessert i det vedkommende forteller deg og det de er opptatt av. Hvis du begynner å stirre ut i lufta eller skifte samtaleemne, vil de ikke føle at de får kontakt med deg. Lytt, nikk, still spørsmål og vis at du er interessert. Husk at du alltid kan lære noe av andre selv om du i utgangspunktet ikke synes at temaet er særlig interessant.

7. Vær oppdatert. Følg med på nyheter, og hva som skjer i verden og på f.eks arbeidsplassen eller studiestedet. Hvis du aldri skjønner hva andre mennesker snakker om, vil du falle utenfor i de fleste sosiale sammenhenger. Ha meninger og engasjement, men vær åpen for at andre tenker annerledes. Spør andre om deres syn på saker, og lytt åpent til hva de har å si.

8. Ta en sjanse! Hvis du kommer i snakk med noen du har lyst til å bli bedre kjent med, så ta initiativ til å treffes igjen. Du trenger ikke be en potensiell venn på en helaften, men spør om de vil bli med å ta en kaffe eller gå en tur i parken. Det verste som kan skje er at du får et nei.

9. Aksepter et nei. Ikke bestem deg for å bli venn med noen uansett. Dersom du har tatt initiativ en eller to ganger uten å få respons, så la vedkommende være. Ikke alle har tid eller ønske om nye venner. Ikke ta det personlig og tenk at du aldri vil få noen venner. Det er flere millioner potensielle venner der ute i verden, ikke la ett menneske ta fra deg motet. Ikke vær innpåsliten eller masete. Aldri bebreid potensielle venner og bekjente for at du ikke har blitt invitert på en fest eller til et arrangement. Du ønsker ikke at folk skal føle seg forpliktet til å invitere deg, det skaper ikke et godt grunnlag for videre vennskap.

10. Ikke sitt og vent på det. Sannsynligheten for at nye venner skal komme å banke på døra di mens du sitter og ser på TV er ekstremt liten. Oppsøk steder med mennesker. Om du ikke går på skole eller jobber, kan du oppsøke en lokal kafé, en forening, politiske partier, treningssenter, organisasjoner eller meld deg på et kurs. Husk å oppsøke steder hvor du i utgangspunktet trives og har interesse av å være. Det er dumt å gå på SV-møter for å treffe potensielle venner dersom du ikke finnes politisk engasjert.

Lykke til!

Les også: Hva er en ekte venn? eller diskuter i forumet!