Et nytt studieår står for døren, og jeg håper landets studenter møter studieåret med entusiasme og iver. Om dette ikke er tilfelle for deg, håper jeg mine råd kan endre på saken.

Zuna gir deg 10 gode råd før studiestart!

 

1. Spør deg selv hvorfor du ønsker å studere

Forhåpentligvis har du kommet inn på et studieprogram som du er oppriktig interessert i, og du har fulgt dine egne drømmer og din egen lidenskap når du har valgt utdanning. Sannsynligheten for at du skal trives med studiene er da veldig mye større enn om du ikke har gjort det.

Dersom du har startet på en utdanning fordi foreldrene dine mente det var det beste, fordi vennene dine startet der eller fordi du ikke kom inn på det du egentlig ville studere, kan det allikevel være et svært lærerikt og utviklende år. Kanskje kan du samle poeng til å komme inn på det du ønsker til neste år. Eller kanskje du kan bruke året til å arbeide opp mot og styrke til å gå i deg selv for å finne ut hva DU egentlig ønsker ut av livet DITT. Kanskje det også innebærer å lære å sette grenser for andres innflytelse på deg. Det er slett ikke bortkastet tid å bruke et år på noe slikt!

Det kan også hende at du finner ut at det du har valgt faktisk passer deg utmerket selv om du har vært usikker. Gi det en oppriktig sjanse, og se om det er noe du føler lidenskap eller interesse for!

2. Ha gode studievaner

Ha gode studievaner, sett deg mål, skap rutiner, vær effektiv og forberedt. Mange har kommet seg greit gjennom grunnskolen og den videregående skole uten gode studievaner. Men når du skal studere på et høyere nivå, vil tiden være inne, også for deg, for å skape gode studievaner. Unngå å hele tiden måtte ta skippertak – det vil fjerne det meste av gleden ved å studere. Dersom du planlegger og har struktur vil du heller ikke få dårlig samvittighet når du velger å gjøre noe annet. Du kan slappe av og nyte fritiden fordi du vet at du har studiene under kontroll.

3. Bruk mest tid på det du synes er interessant

Hvis du har store mengder pensum i et fag, så start med å lese det du synes er interessant. Det er den minst smertefulle veien å gå for å begynne å få en forståelse for faget. Etter hvert som du føler at du har lært noe interessant, er du allerede blitt mer entusiastisk for faget, du er mer kjent med faget, og du står sterkere når du tar fatt på de tyngre delene av stoffet.

4. Vær entusiastisk og ambisiøs

Dersom du studerer noe du virkelig har lyst til å lære om og arbeide med i framtiden, så anbefaler jeg at du utvikler sterk entusiasme og store ambisjoner. Du bør derfor styre unna medstudenter som er negative og ikke har noen interesse for faget. Negativitet og lav innsatsvilje er veldig smittsomt. Prøv å oppsøke andre positive og ambisiøse studenter som er på riktig hylle. Da kan dere få mange gode diskusjoner, oppmuntringer og støtte fra hverandre – og det kan gjøre underverker for studiene. Det hjelper på motivasjonen, på selvbildet og på din utvikling innen fagfeltet du skal studere.

5. Reflekter

Ikke les for å pugge og huske det som står i boka. Ta deg pauser i lesingen med jevne mellom, og reflekter over det du har lest. Gå deg gjerne en tur for å reflektere og klarne hjernen. Husk at evne til selvstendighet ofte er et viktig kriterie når dine eksamener blir bedømt. Å gjengi ordrett det som står i boka, er sjeldent et uttrykk for særlig stor grad av selvstendighet.

6. Bruk tiden godt på forelesningene.

Gå på forelesninger uansett hvor kjedelige de er.

Om de er interessante og lærerike, så sett deg på første benk og sug til deg stoffet som en svamp. Ta notater og still spørsmål – vær aktiv. Noen forelesninger krever at du er 98 % konsentrert, mens andre kanskje bare krever at du har 20 % av konsentrasjonen på foreleseren.

Hvis forelesningen ikke er interessant, f. eks fordi du kan stoffet fra før, så sitt lenger bak og arbeid med andre deler av faget eller andre fag. Se på foreleseren med jevne mellomrom for å se om han tar for seg noe du ikke kjenner til som er verdt å skrive ned. Dette tipset foreslår jeg fordi det er meningsløst å lide seg gjennom kjedelige forelesninger som du ikke lærer noe nytt av, men du bør fremdeles være til stede og bruke tiden fornuftig.

7. Ha det gøy!

Gi deg selv akademiske utfordringer, og bruk tid og seriøst arbeid på å lære deg stoffet. Men ikke glem å ha det gøy! Med å ha det gøy mener jeg ikke å sitte på hybelen og spille dataspill i ti timer i døgnet eller å drikke deg full på byen fem kvelder i uka. Gjør heller noe aktivt som øker energien og får tankene bort fra studiene. Hva med å spille squash, fotball, frisbee, basketball eller lignende med studiekameratene? Av og til kan det kanskje passe med et par øl etterpå også?

8. Mediter

Jeg har skrevet flere artikler om meditasjon her på Zuna. Les gjerne gjennom dem. Det er slett ikke bortkastet tid å bruke 20 min. pr dag på å meditere. Det kan gi deg større klarhet i tankene dine, mer kontakt med hva du egentlig ønsker med studiene dine, det reduserer stress og øker konsentrasjonsevnen! Jeg vil påstå at nettopp studenter er de som antagelig har mest å tjene på å meditere – og glem for all del ikke å gjøre det i eksamenstiden!

9. Bruk affirmasjoner

Etablering av positivtankegang er en svært effektiv strategi du kan utvikle for å mestre studiene dine bedre. Positive affirmasjoner er vanligvis korte positive utsagn som du repeterer. Det kan være muntlig eller skriftlig. Jeg anbefaler å gjenta dine affirmasjoner høyt foran speilet hver dag, gjerne 10-15 ganger hver morgen og kveld. Du kan også skrive ned affirmasjonene, og henge de opp på hybelen , så du er garantert å se dem utallige ganger i løpet av dagen. – Du kan klare det. Du er en super student. Du kommer til å få gode karakterer på eksamen. Du har oversikt over pensum. Du liker å lære.

10. Besøk Zuna

Meld deg gjerne inn i Facebooksiden min eller bokmerk denne siden. Jeg ønsker å gi deg gode råd for personlig utvikling på alle områder av livet!

Lykke til som student – jeg håper årene foran deg vil gi deg gode opplevelser både når det gjelder studiene og det øvrige livet som student! Jeg håper du befinner deg på veien mot ditt rette element!