Paulo Coelho er en av verdens mest leste forfattere, og en stor inspirasjonskilde for mange. Han har skrevet mange internasjonale bestselgere, bl.a. Alkymisten, Veronica vil dø og Elleve minutter, for å nevne noen

Han har også skrevet boken Håndbok for lysets krigere. Lysets krigere er de som verdsetter livets mirakler, aksepterer tilbakeslag og stadig søker å bli det mennesket han eller hun ønsker å være.

Coelho publiserer også korte historier på sin blogg. Det følgende er oversatt og publisert på Zuna med tillatelse fra Paulo Coelho.

Å drepe sine drømmer

Det første symptomet på at vi er i ferd med å drepe våre drømmer er mangelen på tid. De travleste menneskene jeg har kjent i mitt liv har alltid nok tid til å gjøre alt. De som ikke gjør noe er alltid slitne og bryr seg ikke om den lille mengden arbeid de er pålagt å gjøre. De klager hele tiden over at dagen er for kort. Sannheten er at de er redde for å kjempe den gode kamp.

Det andre symptomet på dødsfallet til våre drømmer ligger i vår sikkerhet. Fordi vi ikke vil se livet som et storslått eventyr, begynner vi å tenke at det er klokt og rettferdig og riktig av oss å forvente lite av livet. Vi ser utenfor vår dagligdagse tilværelse, og vi hører lyden av spyd som brekker, vi kjenner lukten av støv og svette, og vi ser de store nederlag og ilden i øynene på krigere. Men vi ser aldri gleden, den enorme gleden i hjertene til dem som er engasjert i kampen. For dem er verken seier eller nederlag viktig, det som er viktig er at de kjemper den gode kamp.

Og, til slutt, er det tredje symptomet på drapet av våre drømmer sinnsro. Livet blir som en søndagsettermiddag, vi ber ikke om noe storslått, og vi slutter å kreve noe mer enn vi er villig til å gi. I denne tilstanden, ser vi på oss selv som modne, vi setter til side våre fantasier fra yngre dager, og vi søker personlige og faglige prestasjoner. Vi blir overrasket når folk på vår alder sier at de fortsatt ønsker noe mer ut av livet. Men egentlig, i dypet av våre hjerter, vet vi at det som har skjedd er at vi har gitt avkall på kampen for drømmene våre – vi har nektet å kjempe den gode kamp.

Når vi har gitt avkall på våre drømmer og funnet fred, går vi gjennom en kort periode med ro. Men de døde drømmene begynner å råtne i oss og å infiserer hele vårt vesen. Vi blir grusomme mot dem rundt oss, og så begynner vi å rette grusomheten mot oss selv. Det er da sykdommer og psykoser oppstår. Det vi har søkt å unngå i kamp – skuffelse og nederlag – kommer over oss på grunn av vår feighet.

Og en dag vil de døde, ødelagte drømmene gjøre det vanskelig å puste, og vi søker døden. Det er døden som frigjør oss fra vår visshet, fra vårt arbeid, og fra den fryktelige fred av våre søndagsettermiddager.

-Paulo Coelho

Er du i ferd med å drepe dine drømmer? Har du lyst til å vekke dem til live?

Følg Zuna på Facebook!