De fleste av oss har vel perioder hvor vi grubler over meningen med livet? Dersom livet noen ganger føles tomt og meningsløst, kan det være en god idé å se på spørsmålet fra et nytt perspektiv.

Du har kanskje en forståelse av livet ditt som en sti eller vei. Dette er en ganske vanlig måte å tenke på livet på. “Livet er ikke en destinasjon, men en reise!”  sier vi. Vi er på “livets vei”. Det er bare to av mange slike uttrykk som vi bruker når vi snakker om personlig vekst og utvikling – at livet er en vei. Jeg er selv skyldig i å bruke dette begrepet.

Men hvis livet er en vei, og vi er på denne veien, så  innebærer kanskje det at vi er på vei mot et mål, eller på vei opp et slags fjell – mot et høydepunkt. Kanskje ser vi for oss en vei hvor vi overvinner motgang og klatrer oss oppover og oppover mot … ja, mot hva, egentlig? Når vi snakker om åndelig vekst ser vi kanskje for oss at vi klatrer mot opplysning eller visdom.  Når vi tenker på en mer verdslig personlig utviklingsreise så tenker vi kanskje at vi klatrer oppover mot suksess, rikdom, mot personlig ambisjoner, drømmer som skal realisereres, mål som skal nås.

Noen ganger er det som om vi dras gjennom livet som et esel som trekkes etter en dinglende gulrot på stang. Og vi er opplært til å tenke at vi alltid er på vei opp mot den fjelltoppen! Først går vi i barnehagen og gleder oss til å begynne på skolen! Så blir vi fortalt hvor fantastisk det blir når vi kommer over på videregående! Og så til universitetet eller høyskolen. Til slutt får vi omsider ta fatt på en karriere, et forhold, kanskje starte en familie… Det virker jo som om vi er endelig nærmer oss høydepunktet i livet vårt!

Hvilket høydepunkt? Hvilken fjelltopp har vi nådd? Plutselig innser vi bare at det begynner å gå mot slutten av karrieren, kanskje opplever vi samlivsproblemer, ungene har gått videre med sine liv, vi opplever sykdom… Til slutt en dag går solen bak en sky – og det gjør vi også. Det hele er over.

Så si meg – hvor var egentlig fjelltoppen? Gikk jeg glipp av den?

Det rare er at høydepunktet i veldig lang tid – ja, kanskje alltid – så ut til å være der fremme et sted – i framtiden. Bare såvidt utenfor rekkevidde. Men plutselig begynner en å lure på om høydepunktet  har vært? Er det over? Er du nå på vei ned fra høydepunktet? Og du kan ikke helt forstå hva høydepunktet eller fjelltoppen du hadde klatret mot hele livet skulle ha vært. Alt du vet er at du antageligvis har gått glipp av den!

Det er ganske deprimerende, er det ikke? Men vent litt! Hva hvis livet ikke er en vei?

Hva hvis livet er en prikk?

Ja, jeg sa prikk.

En prikk har ikke dimensjoner. Det er ingen før og etter. Punktet er nå. Dette øyeblikket. Nå.

Hva om dette øyeblikket akkurat nå er høydepunktet i livet ditt? Hva hvis hvert punkt er høydepunktet?  Altså, hvis vi virkelig greier å være i det og oppleve det, uten å fortape oss i drømmer og forestillinger om framtida!

Hva om lukten av fersk kaffe er høydepunktet? Hva om en klem i døra når du går på jobb er høydepunktet? Hva om  familiekosen på fredagskveldene er høydepunktet? Hva om å stå i køen på Rema1000 er høydepunktet? Hva om å kle på en morgengretten toåring på vei til barnehagen er høydepunktet? Hva om fotballkampen er høydepunktet? Hva om å lese en bok i bakgården på en sommerdag er høydepunktet? Hva om en å klappe en hund er høydepunktet?

Det ville forandre ting, ville det ikke?

Du ville se og oppleve livet annerledes, ville du ikke?

Du vil fokusere mer på å sette pris på de små gledene i livet, og ikke hele tiden strebe etter et mål fram i tid? Du vil kanskje ha større tålmodighet, gi mer kjærlighet, le mer, danse mer, nyte mer?

Du ville føle vinden i håret. Du ville se månen stige opp mot himmelen. Du ville sole deg i vårsola. Du ville plaske i sølepyttene! Du ville synge enda høyere i dusjen!

Du ville nyte prikken. Dette lille, men store punktet som er livet.

Har du nå fått et nytt syn på hva meningen med livet kan være? Kan du kjenne hvordan det å være tilstede akkurat her og nå, totalt uavhengig av de ytre faktorene i livet ditt, er meningen med livet?

Inspirert av:  Mary Jaksch Good Life Zen