De fleste av oss opplever en viss grad av sjenanse. Og alle som virkelig er sjenerte, eller kanskje til og med sliter med sosial angst, vet hvor ødeleggende det kan være for livskvaliteten. Det påvirker de fleste aspekter av livet ditt, og fører ofte rett og slett til en vanskelig hverdag. Sjenanse kan også gjøre at du går glipp av mange mennesker, situasjoner og opplevelser som kunne gjøre livet ditt mye bedre.  

Det er ingenting galt i å være sjenert, men det er ikke noe galt i å være utadvent heller! For noen er ikke sjenanse et permanent personlighetstrekk.
Det er en følelse, og en måte å tolke seg selv og situasjoner på. Når du opplever slike situasjoner kan utfordre deg selv, og forandre hvordan du forholder deg til deg selv og andre. Dersom du opplever at din sjenanse er til hinder for å leve det livet du ønsker deg, er det ikke bortkastet å forsøke å gjøre noe med det!

Zuna gir deg tips til hvordan du blir kvitt sjenansen! 

1. Ikke ta ting så alvorlig!

Sjenanse bunner ofte i at man tar seg selv altfor alvorlig, og at man faktisk er litt for stolt. Hva er det verste som kan skje om du dummer deg ut, blir misforstått, skjelver i stemmen, rødmer eller om andre ler av deg? Sett ting i perspektiv – dette er noe som skjer folk flest, og det er ikke verdens undergang! Trekk på skuldrene av deg selv – det finnes større problemer i verden enn at du dummer deg litt ut i ny og ne.

2. Omgås positive og oppmuntrende mennesker

Det virker lettere å omgås andre sjenerte mennesker, problemet er bare at dere opprettholder hverandres sjenanse. Å være sammen med andre usikre og sjenerte mennesker vil bekrefte din egen måte å møte verden på. Observer mennesker som er utadvente og positive. Sier de aldri noe rart? Dummer de seg aldri ut? Blir de aldri misforstått eller ledd av? Du vil sannsynligvis oppdage at de faktisk opplever de samme utfordringene som du gjør, forskjellen er hvordan de forholder seg til det. De tar det ikke så tungt! 

3. Bruk underbevisstheten din

Kom i kontakt med dine egne tanker om deg selv og situasjonene hvor du føler deg sjenert. Forstå at de ikke nødvendigvis er sanne, kanskje er det til og med katastrofetanker! Prøv å motsi de automatiske tankene dine, og se om det finnes andre måter å se det på, og andre mulige utfall av situasjonen enn den første som slår deg!

 4. Kom deg ut av komfortsonen!

Det er skremmende å gjøre noe nytt – men det er den eneste måten vi kan utvikle oss på. Ikke la deg styre av din egen frykt – utfordre deg selv og vær stolt når du lykkes med forsøket. Selv de gangene det ikke gikk som du ville! Ta små steg til å begynne med, og ikke utsett deg selv for altfor store påkjenninger. Å bestemme seg for å holde et foredrag foran tusen mennesker eller melde seg på et realityshow, er ikke stedet å starte dersom du har problemer med å si hei til naboen. Start med situasjoner du tror du kan takle.

 5. Bli komfortabel med deg selv

Sjenerte mennesker er ikke bare ukomfortable sammen med andre, men også ofte med seg selv. Lær å slappe av med deg selv, gjør ting på egenhånd og ikke vær redd for å vær i offentligheten alene.  

 6. Ikke vent på andres bekreftelse!

Hvis du først skal komme ut av skallet ditt når du har fått bekreftelse fra alle andre på at du er verdt det, kan du risikere å måtte vente veldig lenge. Kollegaene naboene, klassekameratene dine, sjefen din osv vil antageligvis ikke oppdage at du er en flott person før du oppdager det selv! Det er bare en person som kan gi deg den bekreftelsen du trenger – og det er deg selv!

 

 Les også: Slik blir du kjent med nye mennesker