For mange av oss er det vanskelig å si nei. Det vanskeligste er å si nei når venner, familie eller kolleger ber oss gjøre noe vi ikke føler er riktig for oss. Noen ganger sier vi ja ut av kjærlighet og omtanke, men andre ganger sier vi ja ut av frykt! Vi sier ja for å unngå konfrontasjon og såre følelser.

Det kan også være vanskelig å si nei til fremmede. Hvordan føler du deg når du går forbi en tigger på gata eller avviser en telefonselger? Mange føler seg irritert, eller regelrett sint, på den vi avviste. Det er viktig å forstå at grunnen til at vi føler oss provosert, ofte er at vi opplever at den andre trigger dårlig samvittighet i oss. Kanskje vi føler at de har provosert fram det vi ser på som det verste i oss selv – nemlig vårt eget NEI!

Det er viktig å kunne sette personlige grenser uten å føle oss som dårlige mennesker. Når du setter personlige grenser på en god måte styrker du deg selv, bevarer din integritet og øker din selvtillit. Du slipper også å bruke tid og krefter på å tilfredsstille andre på bekostning av deg selv. Det betyr ikke at vi skal si nei så ofte som mulig, men å si det med god samvittighet når det er det som føles riktig for oss!

Hvordan kan vi si nei med god samvittighet?

1. Lytt til deg selv og kjenn etter hva du ønsker å svare. Du har også lov til å si at du må sove på saken dersom du er usikker.

2. Innse at du ikke kan tilfredsstille alle. Vi har alle begrenset med tid, energi og ressurser, og må prioritere. Tenk på hva som er viktig for deg. Er det viktigere å unngå å skuffe kollegaen din enn å ha tid til familien? Er det viktigere å dra på fest hos en bekjent enn å hvile og komme til hektene etter en lang arbeidsuke? Bare du vet svaret…

3. Vis forståelse for det du blir bedt om. Lytt, og bekreft den andres følelser. “Jeg forstår at du ønsker at jeg skal påta meg denne oppgaven. Du har jobbet hardt, og trenger avlastning.”

4. Bare si nei! Etter du har bekreftet den andres behov, sier du bare nei. Ikke beklag deg! Du kan godt si at du gjerne skulle hjulpet, men ikke har anledning nå. Men ikke utbroder hvor lei deg du er for å måtte si nei. Mange vil da prøve å legge mer press på deg, og hvis du har bestemt deg, så gjør det bare situasjonen verre for dere begge.

5. Ikke ha dårlig samvittighet! Ikke tenk at du har sagt nei til den andre – tenk på at du har sagt JA! til deg selv.