Hvor lykkelig du er har ganske liten sammenheng med de ytre omstendighetene i livet ditt – som din alder, kjønn, sivilstatus, arbeidssituasjon, økonomiske situasjon og dine eiendeler. Faktisk hevdes det at kun 10 % av din grad av lykke kan tilskrives de ytre omstendighetene i livet ditt. Den dårlige nyheten er at hvor lykkelig du føler deg er 50 % avgjort av dine gener eller ditt “startpunkt”.
Den gode nyheten er:
40 % av din opplevelse av hvor lykkelig du er skyldes intensjonell aktivitet – det vil si dine tankemønster, handlinger og vaner. Og – du kan gjøre noe med det!
Hvor tradisjonell psykologi har hatt som mål å hjelpe mennesker til å gå fra -5 til 0, har positiv psykologi som hensikt å forbedre livet til den ”friske” delen av befolkningen – altså de som kan gå fra 0 til 5! 70 % av befolkningen antas å tilhøre denne kategorien. I boka ”The How of Happiness -A scientific approach to getting the life you want” legger Sonja Lyubomirsky fram tolv konkrete aktiviteter som kan øke din følelse av lykke.
Her er 12 vitenskapelig beviste måter å gjøre livet bedre på:
- Vis takknemlighet
- Vær optimistisk
- Unngå overtenking og sammenligning med andre
- Gjør gode gjerninger
- Ivareta sosiale relasjoner
- Utvikle dine mestringsstrategier
- Lær deg å tilgi
- Skap mer flyt i livet
- Verdsett de små gledene i livet
- Forplikt deg til målsettinger
- Praktiser religion og åndelighet
- Ta vare på deg selv gjennom meditasjon og fysisk aktivitet
For de aller fleste av oss er det mer fruktbart å fokusere på de 40% enn å bruke vår tid og energi på å endre de ytre omstendighetene i livet! Jeg anbefaler på det sterkeste at du følger med på Zuna – jeg vil gi deg forslag til hvordan du kan arbeide med disse punktene i praksis. Å endre sine tankemønster krever kunnskap, motivasjon og utholdenhet. Jeg vil gjerne hjelpe deg på veien!
Er positiv psykologi det samme som kognitiv terapi?
Tusen takk 🙂