For noen dager skrev jeg et innlegg om Sir Ken Robinsons bok ”The element” hvor jeg nevnte at Zuna skal være et sted du kan komme til for å oppdage ditt element.

Å finne ditt rette element innebærer å finne fram til ditt talent og din lidenskap, og vil føre til indre vekst og personlig utvikling.

Jeg kunne kanskje også omtalt det som ”meningen med livet”, men dette er for de fleste av oss en oppbrukt klisjé som vi i beste fall vil kunne gi et flåsete og innlært svar på. I tillegg er ”meningen med livet” et begrep som blir brukt som en slags felles forklaring på hva vi mennesker er og skal gjøre, og dette er noe litt annerledes. Dette handler om DEG, og ditt unike potensial.

De som har funnet sitt element vil føle mer motivasjon, energi og lidenskap i livet sitt! Det vil trolig føre til at du får større aksept for og kjærlighet til deg selv og andre mennesker, og oppmuntre deg til å ville yte et oppriktig og meningsfylt bidrag til verden.

Jeg tror ikke at man finner sitt virkelig rette element ved å slite seg gjennom dagene i en jobb man hater, ved å konkurrere med og vinne over andre, tråkke på andre, strebe etter alle andres aksept og beundring, følge moten, være underdanig og selvutslettende, synes synd på seg selv, klage på regjeringen og bensinprisene eller ikke å gjøre noe som helst. Mange vil kjenne seg igjen i mye i denne listen, men DET ER OK. Du kan fortsette å gjøre noen av disse tingene (ikke tråkk på andre er du snill) samtidig som du leter etter ditt element. Men ikke la de tar overhånd –  noe de har en tendens til å gjøre.

“Our very business in life is not to get ahead of others; but to get ahead of ourselves.”

Jeg vil gjerne utdype dette for deg en annen dag, men først vil jeg komme med et forslag til hvordan du kan finne ditt element. Nå snakker jeg ikke nødvendigvis om utdanning og karriere. Det kan f.eks være en sak du brenner for, en gruppe i lokalsamfunnet du vil hjelpe, en organisasjon du vil arbeide for, en bok som skal skrives eller noe du vil oppnå for familien din (dette er bare forslag for å gi deg en idé om hva jeg snakker om).

Dette er DIN lidenskap, som må kombineres det med DITT talent. At ingen foreløpig har oppdaget dine talenter betyr IKKE at du ikke har noen! En stakkars musikklærer i Liverpool hadde tre av medlemmene i The Beatles i sine musikktimer i flere år uten å  oppdage noe musikalsk talent hos noen av dem! Når du skal finne ditt element, er det viktig at du først kvitter deg med alle de feilaktige forestillingene du har om deg selv, dine evner og dine talenter. Det gjelder også de som omhandler at du ikke har noen. Så vil jeg at du skal gjøre følgende:

1. Åpne et nytt dokument i tekstbehandleren din (jeg mener det – gjør det!)
2. Lag en overskrift med tittelen ”Mitt rette element er: ”
3. Skriv ned det første som dukker opp i hodet ditt.
4. Gjenta punkt nummer tre til du kommer til et svar som får deg til å gråte. Dette er ditt rette element.

Kanskje vil ditt element komme til deg på første forsøk. Eller det kan komme som nummer 314 på lista. Når det har kommet vil jeg at du skal åpne et nytt dokument, som du kaller “Min personlige formålserklæring”. Her skriver du din egen mesterplan for hvordan du skal få drømmen til å gå i oppfyllelse!

For noen vil denne øvelsen gi mening med en gang, for andre vil det virke som en totalt meningsløs og latterlig øvelse. Det kan også være så fremmed og angstfremkallende å virkelig stille seg selv et slikt spørsmål, at mange bare lar det være eller bare gir det et halvhjertet forsøk. Om du er villig til å gi det en oppriktig sjanse vil det antageligvis ta i overkant av et kvarter å bli kvitt alt rotet i hodet ditt –  kulturelle forestiller om hva du bør gjøre, det du for tiden beskjeftiger deg med og alt du har blitt fortalt av andre at du kan og skal.

“Instead of asking, ‘How intelligent are you?’ we should ask, ‘How are you intelligent?”

Jeg sier ikke at du skal levere din jobboppsigelse i dag, for å følge drømmen din. For mange vil det faktisk være mulig å kombinere det med jobben du har – men husk at du må ha lidenskap! Bruk noen dager eller uker på å vurdere alle mulighetene livet har å by på! Tenk gjennom dine verdier, interesser og muligheter. Ikke lås deg fast i tradisjonelle forestillinger om hva f.eks arbeid er – verden er i forandring og full av muligheter som ikke fantes for noen tiår siden. Dette er mulighetenes tid – også for deg!

Du fortjener å bruke livet ditt på noe du liker å gjøre, og verden trenger at du gir det beste som du har å by på!

”Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn’t do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.”– Mark Twain

Sir Ken Robinsons bok får du kjøpt her.