Sir Ken Robinson har skrevet en fantastisk bok som heter “The Element – how finding your passion changes everything”.

“The element” er stedet hvor ditt naturlige talent møter din personlige lidenskap! Sagt med andre ord: når mennesker finner sitt element vil de føle seg mest som seg selv, de vil føle seg inspirert og vil kunne oppnå sitt høyeste potensial.

Å finne sitt element kan være utfordrende på mange nivåer. Et av kapitlene i boken heter “What will they think?” Her forklarer Robinson hvordan mange av oss går gjennom livet uten å oppdage vårt egentlige talent og hva vi elsker å gjøre, fordi vi sensurerer oss selv.

Årsaken til selvsensureringen er kort og godt: frykt. Frykt for å mislykkes, frykt for ikke være god nok, frykt for å framstå som ”needy”, frykt for å bli latterliggjort, frykt for fordømmelse, frykt for fattigdom og frykt for det ukjente.

I tillegg kan ”gode” råd og meninger gitt av venner, familie, lærere etc. gjøre at du mister grepet om ditt eget talent. Selv om dine nærmeste ønsker deg godt og har de beste intensjoner, kan deres forventninger til og tanker om deg være til hinder for oppdagelsen av ditt talent. Som et utmerket eksempel på dette forteller Robinson en historie om Paulo Coelho som ikke mange kjenner til.

Paulo Coelho er en av verdens mest leste forfattere, og har bl.a. skrevet Alkymisten som er solgt i 25 millioner eksemplarer verden over. Som tenåring var han lidenskapelig opptatt av å skrive og drømte om å bli forfatter. Hans foreldre mente derimot at å forfølge en slik drøm ville være å kaste bort livet sitt, og at han heller burde bli advokat.

Da Paulo ikke ville høre på dem, bestemte de seg for å få han innlagt på psykiatrisk sykehus. Ikke bare en gang, men tre ganger. Der ble Paulo blant annet behandlet med elektrosjokk for at han skulle ”ta til fornuften”. Til mange millioner menneskers glede virket ikke behandlingen på Paulo.

Heldigvis, eller forhåpentligvis, er det ikke mange av oss som opplever at andre mennesker går så hardt inn som Paulos foreldre for å styre oss i den retning de mener er riktig. Allikevel kan vår mer eller mindre bevisste, og mer eller mindre velbegrunnede, frykt for hva andre vil tenke om oss gjøre at vi følger en vei som er sosialt akseptabel, selv om det ikke er VÅR VEI. Ken Robinson skriver videre om hvordan tradisjoner, kulturelle forestillinger og gruppetenkning fører til at mange holder tilbake sine beste og mest kreative sider.

Jeg snakker stadig vekk med godt voksne mennesker, også de med høy utdanning og godt betalte jobber,  som enda ikke har funnet ut hva de skal “bli når de blir store”. Kanskje har de fremdeles ikke oppdaget stedet hvor deres talent møter deres lidenskap? Kanskje har de ikke en gang turt å lete? Jeg håper at Zuna kan være et sted du kan gå for å lete etter din indre stemme og finne ditt element!

Don’t ask what the world needs. Ask what makes you come alive, and go do it. Because what the world needs is people who have come alive.”

– Howard Thurman

The Element – how finding your passion changes everything kjøper du her.